Okazuje się, że parzenie czerwonej herbaty przebiega odrobinę inaczej. W takiej temperaturze uzyskujemy dużo lepszy napar Pu-Erh, ale należy pamiętać, by nie trzymać suszu zbyt długo w wodzie. Zamiast tego wyciągamy sitko po minucie, góra trzech. Czerwona herbata to podstawa diety osób, które zdecydowały się na odchudzanie.
Z nami poznasz parzenie czerwonej herbaty, jej właściwości i działanie.
Opis i proces produkcji: Liście czerwonej herbaty zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Czas można wydłużać o minutę przy kolejnych parzeniach. Napar z herbaty czerwonej ma intensywny kolor, oraz mocny aromat i smak. Herbaty te są bardzo często aromatyzowane. Warto o tym pamiętać, gdy zdarzy nam się wznieść zbyt wiele toastów poprzedniego dnia.
W Chinach Pu-erh jest czarną herbatą. Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka czerwonej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 1ml).
Temperatura parzenia wynosi 96°C. Tak więc w Chinach Pu erh określany jest częściej jako herbata czarna, bądź ciemna (lub po prostu Pu erh). W Europie zaś mówimy o niej czerwona herbata. Prasowana herbata pu erh w kształcie dysku. Nie należy jednak trzymać suszu zbyt długo w wodzie.
Parzenie czerwonej herbaty wymaga odrobiny wiedzy. Warto jednak zauważyć, że czerwoną herbatę można parzyć więcej niż raz. Oprócz szeregu właściwości zdrowotnych, charakteryzuje się także wspomaganiem i ułatwieniem trawienia oraz hamowaniem agregacji tłuszczu, zatem wydaje się być skuteczna w utracie masy ciała. Kultura picia herbaty na zachodzie Europy jest inna.
Po tym czasie należy oddzielić liście herbaty od naparu. Trzy podstawowe zasady parzenia herbaty. Bardzo ważny jest odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata. Z początku może się wydawać zbyt ziemista, a zapach nie jest słodki, można jednak – i z całą pewnością warto – docenić jej zalety.
Herbata pu-erh – napój chińskich cesarzy. Ponadto obniża cholesterol, wspomaga pracę wątroby i obniża poziom cukru we krwi.
By przygotować idealny napar, liście czerwonej herbaty musisz zalać wodą o temperaturze 96°C i parzyć przez. Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu. W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Czy czerwoną herbatę powinno parzyć się w jakiś specjalny sposób, żeby nie zniszczyć jej wyjątkowych właściwości?
W przeciwieństwie do czarnej herbaty czerwonej nie powinno się zalewać wrzątkiem. Na jedną filiżankę należy użyć niepełnej łyżeczki herbaty, a następnie zalać wodą o temperaturze ok. Sposób parzenia czerwonej herbaty Pu Erh: łyżeczka herbaty na filiżankę (2ml), temp.
Sugerowane 3-krotne parzenie. Można to robić kilkakrotnie. Zaleca się, aby herbata była spożywana po około minut po posiłku, ponieważ utrudnia ona wchłanianie żelaza. Systematycznie spożywana ułatwia trawienie, przyspiesza redukcję cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Aby wydobyć wszystko, co najlepsze z czerwonej herbaty, parzyć należy ją w nieco inny sposób niż pozostałe herbaty.
W jakiej temperaturze i jak długo parzyć pu erh? Do przygotowania naparu dla jednej osoby wystarczy jedna mała łyżeczka suszu. Powinniśmy zalać ją około 1ml wody.
Czerwonej herbaty nie powinno się zalewać wrzątkiem, gdyż prowadzi to do zmniejszenia jej korzystnych właściwości. Sitko z suszem lub torebkę należy wyjąć po upływie 1-minut. Z tych samych liści czerwonej herbaty. Również do herbaty pu-erh dodawane są kwiaty jaśminu.
Produkowana jest w kilku prowincjach, jednak najbardziej popularna jest odmiana pu-erh pochodząca z regionu Pu’er w prowincji Yunnan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.