poniedziałek, 11 marca 2019

Dieta przy insulinie

Najważniejszym celem diety przy insulinooporności jest ustabilizowanie stężenia glukozy i insuliny we krwi, tak, aby zapobiegać ich gwałtownym spadkom i wzrostom. Nie istnieją oficjalne zalecenia dotyczące zmian w żywieniu przy tym zaburzeniu hormonalnym. Przede wszystkim należy wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w błonnik, który spowalnia wchłanianie. Dieta przy insulinoodporności.


Należy również zjadać kilka mniejszych posiłków w ciągu dnia, zamiast jednego czy dwóch obfitych. Ciężko udzielić jednoznaczniej odpowiedzi bo jest to sprawa dosyć indywidualna. Przy „lekkiej” oporności taki jadłospis jak przedstawiłaś może się sprawdzić, jedank przy zaawansowanej, gdzy waga dalej stoi w miejscu, na jakiś czas należało by wyłączyć dodatek pieczywa i makaronu, a węglowodany czerpać jedynie z warzyw. Należy uwrażliwić tkanki na działanie insuliny za pomocą diety i umiarkowanego wysiłku fizycznego. Pozwolić, aby insulina zmniejszyła się i nie powodowała skoków.


W innych badaniach z kolei wykazano zależność między ilością tkanki tłuszczowej w organizmie a insulinowrażliwością i zaburzeniami metabolizmu glukozy. CZy przy insulinie można się odchudzać biorę razy dzienie i nocną długo działającą mam nadwage. Wiele osób, które chciałyby schudnąć, liczą, że w końcu trafią na cudowną dietę.


Chcą zrzucić zbędne kilogramy bez zbędnego wysiłku. Obejrzyj film i sprawdź. Podstawą jest oczywiście wyeliminowanie słodyczy, słodzonych napojów czy białego pieczywa.


Do takich diet należy dieta śródziemnomorska, o niskim indeksie glikemicznym czy dieta Dash, które są indywidualnie rozpisywane dla każdego pacjenta ze względu na jego stan zdrowotny oraz wyniki badań. Celem wprowadzenia diety jest zmniejszenie hiperinsulinizmu, konsekwencji z niego wynikających oraz stała redukcja masy ciała. To co jednak ważne w kontekście diety w insulinooporności, to im wyższe wartości R czyli wskaźnika HOMA-IR tym dieta musi być bardziej restrykcyjna, by przywracać organizm do równowagi metabolicznej i zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę. Dla przykładu inne zalecenia będzie miała pacjentka, której wskaźnik HOMA-IR.


Najlepiej, jeśli dieta cukrzycowa i jadłospis w diecie dla cukrzyków zostaną ustalone indywidualnie dla każdego pacjenta w zależności od jego wieku, płci, aktywności fizycznej, masy ciała, wzrostu, współistniejących chorób i przyjmowanych leków (np.insuliny). Osoby z nadwagą i otyłością powinny przede wszystkim zredukować masę ciała, żeby uniknąć ewentualnych powikłań. Tłuszcz nie wywołuje wyrzutu insuliny, a wręcz obniża go. Dzięki udziałowi tłuszczu w posiłku z węglowodanami wzrost glukozy we krwi, a co za tym idzie wyrzut insuliny będzie dużo niższy i nie tak gwałtowny więc dostarczone kalorie nie zamienią się z tkankę tłuszczową. Zastosowanie diety DASH, łącznie ze zmniejszeniem ilości soli w diecie pomaga obniżyć podwyższone ciśnienie krwi i uzyskać wartości optymalne.


Badania wykazały, że efektywnym sposobem leczenia insulinooporności i zespołu metabolicznego jest dieta śródziemnomorska. Opieraj dietę na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Gotowe produkty zawierające w składzie cukier mają z zasady wysoki indeks glikemiczny. To znaczy, że po ich zjedzeniu wzrasta poziom cukru we krwi, co skutkuje skokiem insuliny, a tego właśnie trzeba uniknąć. Utrata nadwagi przez cukrzyka zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, a także zapobiega nadciśnieniu krwi , przyczyniającemu się do uszkodzenia nerek czy wystąpienia udaru.


Dieta przy insulinie

Zasady bezpieczeństwa przy obniżaniu poziomu cukru we krwi. Stosując insulinę, a w szczególności chcąc szybko obniżyć poziom glukozy we krwi, należy pamiętać o zachowaniu zasad bezpieczeństwa. Bardzo łatwo jest podać zbyt dużą dawkę insuliny. Zdarza się, że insulina działa silniej niż przewidywano. Ale u mnie dodatkowym problemem jest fakt, że mam wycięty kilka lat temu woreczek żółciowy.


Jaka dieta byłaby odpowiednia w mojej sytuacji? Pogubiłam się już całkiem, będę bardzo wdzięczna za Pani opinię. Insulinę, hormon produkowany w trzustce człowieka, odkryto stosunkowo niedawno - około lat temu. Odkrycie to zawdzięczamy dwóm kanadyjskim naukowcoBantingowi i Bestowi.


Insulina ratuje życie i zapobiega powstawaniu późnych powikłań cukrzycy, jednak wiele osób nadal obawia się jej stosowania. Hiperinsulinemia i insulinooporność to dwa różne pojęcia. Bardzo często nierozumiane, a przez to ze sobą mylone. Przyczynia się to do szerzenia nieprawdziwych informacji w internecie, bo ktoś coś tam wie, słyszy, że dzwonią w kościele, ale nie wie w którym. Należy wyeliminować cukry proste, czyli słodycze, soki i napoje gazowane, a także przetworzoną żywność.


Zbyt wysoki poziom insuliny może być też spowodowany nadmiernym udziałem cukrów złożonych w diecie: kasz, ryżów, a także pieczywa. Jeśli chory nie jest wstanie wypić ich gorzkich najlepiej będzie sięgnąć po ksylitol. Warto mieć na uwadze,że miód nie jest rozwiązaniem, bo też zawiera dużo cukru.


Chorzy powinni unikać także alkoholu. Musi to być dieta różnorodna, urozmaicona, na pewno nie monotonna. Każdego dnia warto by było spożywać cos innego, jednego dnia ogórka, drugiego pomidora, trzeciego twarożek chudy na kanapkę.


Najsmutniejsze jest to, że promowana piramida zdrowego żywienia wpędza ludzi prosto w objęcia cukrzycy, a zalecane przy chorobie diety są nieskuteczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty