wtorek, 14 lipca 2015

Przepis na ocet jabłkowy ze skórek

Ocet jabłkowy ze skórek jabłkowych. Można go kupić w sklepie, jednak zrobiony w domu będzie mieć znacznie wyższą jakość. Przepis na ocet jabłkowy ze skórek z jabłek. Potrzebne nam będą ekologiczne jabłka (najlepiej z własnego ogrodu lub od sadownika, czy z targu), np.


Ja swój ocet wykonałam jesienią z samych skórek, które były produktem ubocznym produkcji jabłkowego musu. Skórki były twarde, niezbyt smaczne, ale owoce pochodziły wiekowego, poniemieckiego drzewa i szkoda mi było marnować ten potencjał.

Szefowie kuchni, lubiący maksymalnie wykorzystywać wszystkie składniki, opracowali przepis na ocet jabłkowy ze skórek. Nadają się do tego obierki, które pozostały po przygotowaniu innych jabłkowych specjałów. Sam proces fermentacji wygląda tam samo, jak przy użyciu całych owoców.


Może on zastąpić cytrynę dodaną do herbaty. Podobno dobrze oczyszcza organizm z toksyn, trzeba pić codziennie rozcieńczony z wodę. Dobrze jest również nim posmarować miejsca po ukąszeniu owadów czy miejsca. Prezentujemy sprawdzony domowy przepis na ocet jabłkowy.


Możesz też zrobić ocet ze skórek z jabłek i ogryzków (bez ogonków), a miąższu użyć do kompotu czy marmolady. Jednak jego przygotowanie wymaga cierpliwości.

Dziś pokażę jak samodzielnie zrobić ocet jabłkowy. Ocet ze skórek jabłkowych: Podobne przepisy. O jego własnościach wiedziały już nasze mamy i babcie.


Poniżej przepis na smaczny mus jabłkowy. Zawiera sporą dawkę witaminy C, która postawi cię na nogi. Na ocet wybieramy jabłka ekologiczne, dobrej jakości, w sezonie najlepiej własne, lub z pewnego źródła (ważne, by nie były pryskane czy woskowane). Do produkcji octu świetnie nadają się odmiany kwaśne, np.


Dzisiaj przepis na domowy ocet jabłkowy i ocet gruszkowy. Oba zrobiliśmy jesieną zeszłego roku, sporo na nie czekaliśmy, tak jak receptura czekała na zamieszczenie tutaj. Pochmurne, zimne dni to dobry czas na nadrobienie zaległości, więc teraz opiszemy Wam, jak zrobić ocet z jabłek i ocet z gruszek. Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji obierek (najwięcej cennych substancji znajduje się tuż pod skórką owocu).


Jeśli pieczesz szarlotkę, nie wyrzucaj jabłkowych skórek i gniazd nasiennych. Zrób z nich zdrowy ocet jabłkowy. To co w sklepie można kupić za kilka złotych pod nazwą “ocet jabłkowy” nie przypomina go nawet – przeczytaj sobie skład na butelce. Prawdziwy organiczny ocet jabłkowy jest naturalnie mętny i kosztuje kilkanaście złotych za do 1l ) Jak powstaje ocet? Podczas fermentacji owoców powstaje alkohol.


Domowy OCET JABŁKOWY - przepis, właściowści i zastosowanie. Już nigdy nie kupię gotowego, zazwyczaj filtrowanego i pasteryzowanego octu, który przez te wszystkie procesy traci na wartości, zwłaszcza, że domowy robi się naprawdę bezproblemowo. Podaję przepis ze skórek i ogryzków, czyli do wersji ekonomicznej, ale możecie.

Jak zrobić ocet jabłkowy ze skórek - co dodać zamiast cukru? Niektórzy wolą unikać cukru, ale jak zrobić ocet jabłkowy z obierek, nie dodając tego składnika? Przecież proces fermentacji go wymaga. Najpopularniejszy przepis domowy radzi zamienić cukier na miód. Może to dziwne, ale ja lubię “mój” ocet pić rano nawet sam – jest PYCHA.


Zrobiłam też bardzo fajny ocet ze skórek kiwi i myślę, że będę próbowała z innych owoców. Jest rozgrzewającym napojem na zimę, a latem, podawany po ostudzeniu, orzeźwia. Czyste obierki i gniazda jabłek to idealny materiał na ocet jabłkowy. Gdy nazbieram ich pół słoika, zalewam je ciepłą, przegotowaną wodą.


O czywiście jak się okazało, przepis na ocet jabłkowy jest w mojej rodzinie od pokoleń, jednak dopiero niedawno ja go odkryłam. D ziała, więc z chęcią się podzielę z wami. This feature is not available right now.


Ogryzków jabłek nie polecamy ze względów higienicznych. Swoją sławę zawdzięczają przede wszystkim dobroczynnemu działaniu na organizm ludzki. Gdy ocet jabłkowy z miodem jest nieprzetworzony, czyli organiczny – korzyści dla zdrowia są jeszcze większe i może służyć jako lekarstwo oraz środek zapobiegawczy na wiele chorób.


Jeżeli chcemy zupełnie naturalnego produktu, wówczas należy pokusić się o stworzenie domowego octu jabłkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty