Insulinooporność: objawy. Przeraża mnie ta insulina. Wizytę u endokrynologa mam dopiero 19.
Bardzo proszę o kilka słów na temat tych wyników, czy naprawdę są takie straszne jak wyglądają, i jaka może być przyczyna tak wysokiego poziomu insuliny? Nie podała Pani niestety jednostek insuliny, ale wydaje sie, że poziom insuliny jest wysoki, co może świadczyć o insulinooporności tkanek i hiperinsulinizmie, a to z kolei może predysponować do pewnych zaburzeń metabolicznych.
Proszę zgłosić się do lekarza, który na podstawie dokładnego wywiadu i badania przedmiotowego zleci. Obserwuje się reakcję organizmu na glukozę - analizuje wydzielanie insuliny oraz poziom cukru we krwi. Hiperglikemia (przecukrzenie) oznacza wysoki poziom cukru we krwi. U diabetyków przyczyny podwyższonego poziomu glukozy we krwi to zwykle źle leczona cukrzyca, np. Objawy hiperglikemii (przecukrzenia) nie zawsze są rozpoznawane.
Aby zdiagnozować hiperinsulinemię, można zbadać poziom glukozy oraz insuliny we krwi za pomocą testu na obciążenie glukozą. Do badania pobiera się próbkę krwi (na czczo), a następnie podaje się pacjentowi g glukozy. Po godzinach od jej wypicia znów oznacza się stężenie glukozy i insuliny we krwi.
Jeśli insulina we krwi jest wysoka, objawy mogą wyglądać następująco: Osoba doświadcza stałego poczucia głodu, pomimo pełnej i regularnej diety. Osoba szybko staje się zmęczona i często czuje się słabo. Często wysoki poziom insuliny powoduje duszność, pomimo niewielkiego obciążenia fizycznego. Kiedy ten proces zostaje zaburzony, komórki ciała mogą stać się odporne na działanie insuliny.
To zjawisko nazywane jest insulinoodpornością. W wyniku tego zaburzenia, węglowodany nie są prawidłowo rozkładane i przyswajane, a stężenie cukru we krwi jest za wysokie. Osoby, które mają podwyższony poziom cukru we krwi, mogą przez długi czas o tym nie wiedzieć i nie odczuwać żadnych objawów.
Nawet jeśli poziom cukru jest naprawdę wysoki, to dolegliwości mogą pojawiać się wolno, stopniowo, usypiając tym samym czujność chorych. Jest to również parametr wykorzystywany w monitorowaniu leczenia choroby. Im cukier jest wyższy tym bardziej pacjent odczuwa nieprzyjemne symptomy.
Jej wysoki poziom w organizmie prowadzi do rozrostu komórek i tkanek. Wysoki poziom insuliny wiąże się także z niskim poziomem glukagonu – hormonu, który działa przeciwstawnie do niej (podnosi poziom cukru we krwi). Jej główną rolą jest normalizowanie poziomu glukozy we krwi.
Zarówno zbyt wysoki poziom insuliny we krwi, jak i poziom zbyt niski negatywnie odbijają się na funkcjonowaniu organizmu. Jeśli posiłek zawierał dużo cukrów prostych to ich stężenie we krwi podnosi się gwałtowniej i do wyższego poziomu niż w przypadku posiłków z przewagą węglowodanów złożonych. Jednak czasami organizm nie funkcjonuje prawidłowo, komórki stają się odporne na działanie insuliny, a stężenie cukru we krwi jest dłużej wysokie.
Podczas niej poziom hormonu we krwi nagle wzrasta po zjedzeniu posiłku bogatego w węglowodany.
Druga faza wytwarzania insuliny jest zdecydowanie dłuższa. W tym czasie hormon jest produkowany wolno, cały czas w tej samej ilości. Warto zauważyć, że proces trwa tak długo, dopóki poziom glukozy we krwi nie spadnie do normalnego poziomu. Jeżeli stężenie insuliny na czczo jest wysokie, a poziom glukozy prawidłowy lub lekko podwyższony, świadczy to o insulinooporności.
Jeśli komórki beta trzustki nie wytwarzają odpowiedniej ilości insuliny (np. z powodu cukrzycy czy zapalenia trzustki), wtedy poziom glukozy jest bardzo wysoki, a poziom insuliny spada. Wydaje mi się , ze inny jest powod wysokiego poziomu insuliny. Moze to np insulinoopornosc.
Tworzy ścisły związek z glukozą – reaguje na zwiększenie jej stężenia po posiłku i obniża jej poziom. Badanie poziomu insuliny we krwi jest zalecane przy podejrzeniu niektórych chorób oraz zaburzeń metabolicznych. Jeśli poziom insuliny okaże się zbyt wysoki lub niski, można. Dieta silnie wpływa na ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza na poziom cukru we krwi. W przypadku wystąpienia któregokolwiek z znaków wysokiego poziomu cukru we krwi, dokonaj pewnych zmian w diecie wyłączając z niej pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym w celu uniknięcia skoków cukru oraz dalszych komplikacji.
Należy zauważyć, że odchylenie od normatywnych wskaźników insuliny może wskazywać na występowanie poważnych problemów zdrowotnych, zwłaszcza przy prawidłowych wartościach cukru we krwi. Stan ten leży u podstaw wielu chorób, takich jak stan przedcukrzycowy, cukrzyca typu a także cukrzyca ciążowa. Poznaj nasze porady i ciekawostki na temat leków, kosmetyków, wyrobów medycznych oraz zdrowego stylu życia. Co więcej długotrwale utrzymujący się wysoki cukier we krwi jest przyczyną: obniżenia odporności, przewlekłych zaparć lub biegunek oraz trudności w gojeniu ran. Jakie są sposoby na obniżenie poziomu cukru?
Mając wysoki cukier nie trzeba od razu sięgać po leki w celu przywrócenia jego właściwego poziomu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.