środa, 24 lutego 2016

Ocet jabłkowy matka

Czasem może się zdarzyć, że na powierzchni przygotowanego przez nas octu zrobi się biały, gęsty kożuch. Dzisiaj mówię w nim o tym jak zlewać ocet jabłkowy oraz co to jest matka octowa. A także co można z nią zrobić.


Wiem, że kilkoro z Was nastawiło ocet, co mnie bardzo cieszy. Acototototo ten ocet Bragg’s.

A no właśnie to jest taki jedyny w swoim rodzaju ocet… z matką. Zrób sama ocet jabłkowy albo gruszkowy, tyle, że z matką:) Wyrzucasz skórki od owoców? A może jesz je ze skórką, ale pyszny jabłkowy ocet jest stałym elementem Twojej diety? Sylwia, przecedź ocet, to nic, że zniszczysz matkę, ona i tak powstanie.


Potem i tak się ocet klaruje, matka ci urośnie grubsza i będzie ci bardziej żal. Następny etap nie musi być w miejscu zimniejszym. Zostaw ocet tak, jak stał, tylko go przecedź i znowu przykryj szmatka.


Naturalne składniki, w tym produktu mogą sięróżnić z koloru, smaku i konsystencjiz partii do partii.

Nie wpływa to na siłę lub jakości. Matka” jest zbudowana z celulozy i bakterii kwasu octowego. Jej zadaniem jest przemiana alkoholu w ocet jabłkowy. W międzyczasie staraj się próbować ocet (bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić „matki”), a kiedy osiągnie on pożądany smak przelej go do wyparzonej butelki i zakręć. Przyczynia się do zwiększenia wchłaniania ważnych dla organizmu składników mineralnych zawartych w pożywieniu.


Zawiera niewielkie ilości witamin oraz minerałów. Matka octu - zwana również Mycoderma aceti (wyrażenie łacińskie, z greckiego μὑκης (grzyb) plus δἐρμα (skóra), i łacińskiego aceti (octowy) - substancja złożona z formy celulozy i bakterii octowych, które rozwijają się podczas fermentacji alkoholi, która z kolei przekształca alkohol w kwas octowy z udziałem tlenu z powietrza. Jest dodawana do wina, cydru, lub innych.


Wpływa też na zwiększenie uczucia sytości. OCET JABŁKOWY Chyba nie muszę przestawać, bo ocet jabłkowy jest chyba wszystkim znany. Nie wiem czy znajdzie w swojej szafce żywy ocet jabłkowy tak jak mój, jeśli nie to serdecznie polecam przepis na jego wersję domową.


Oprócz matki octowej posiada bogactwo flory bakteryjnej, enzymów, aminokwasów, pektyn, polifenoli oraz znacznie więcej witamin i minerałów, ponieważ w procesie produkcji biorą udział całe jabłka wraz z pestkami. Ocet jabłkowy a odchudzanie. Jest to prawdziwy ocet jabłkowy posiadający niezwykły, wyczuwalny bukiet, swoistą kwasowość, naturalną mętność.


Dodatkowo jest doskonałym środkiem do zwalczenia nieświeżego oddechu. Zaleca się rozpuścić łyżkę octu w szklance wody i płukać ok minut.

Niektóre z powyższch informacji pochodzą ze źródeł. Rozmieszaj dwie łyżeczki octu jabłkowego w szklance wody, pij trzy razy dziennie, a pomożesz przywrócić. Ponieważ proces ten nie jest przyspieszany, kwasowość octu jest mniejsza, a jego aktywność biologiczna – wyższa. Najlepiej więc zrobić sobie w domu swój własny ocet jabłkowy.


Przepis na domowy ocet jabłkowy jest bardzo prosty, aż ciężko nazywać go przepisem. Jednak jego przygotowanie wymaga cierpliwości. Dziś pokażę jak samodzielnie zrobić ocet jabłkowy. Ponadto stosując ocet jabłkowy na włosy, oczyścimy je i wypłuczemy wszelkie osady z wody i kosmetyków, dzięki czemu nasze włosy dostaną nowej witalności.


Kiedy przygotowywałam Wodę Królowej Węgier, pytaliście mnie jak zrobić ocet jabłkowy lub ocet winny. Dziś postanowiłam odpowiedzieć na to pytanie i pokazać, jak w bardzo prosty sposób przygotować ocet jabłkowy. Stosując ocet jabłkowy na włosy możemy cieszyć się zdrową skórą głowy, lśniącymi i mocnymi włosami oraz pożegnamy łupież raz na zawsze.


Zaczyna się wtedy druga faza, tzw. W tym czasie (trwa to około 2-tygodnie) “matka” zamienia alkohol w ocet, obchodź się z nią delikatnie (już nie mieszaj), co kilka dni próbuj ocet, jak będzie wystarczająco kwaśny przecedź i zlej do wyparzonych butelek. Należy pamiętać o rozcieńczaniu octu wodą i odpowiednim dawkowaniu.


Czysty ocet może uszkadzać szkliwo, a w nadmiernej ilości podrażniać przełyk. Czy ocet jabłkowy jest zdrowy? Z łatwością można znaleźć informację, że ocet jabłkowy pomoże w redukcji masy ciała, obniży poziom cholesterolu, zmniejszy ciśnienie krwi, poprawi trawienie, pomoże w infekcjach m. Candida, problemach skórnych, bólach gardła.


Co jakiś czas pojawiają się badania mające potwierdzić korzystne działanie octu jabłkowego. Ceniono go za dobry specyfik na ugaszenie pragnienia a także jako remedium na wiele chorób. Zapiski na temat octu jabłkowego można znaleźć także u Hipokratesa, którego nazywa się ojcem medycyny.


Przeciwwskazaniem do picia octu jabłkowego są choroby wrzodowe, problemy żołądkowe oraz zalecenia lekarskie zakazujące stosowania produktów spożywczych kwaśnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty