Cydr (2- alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9- alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją. Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. Cydr cieszy się coraz większą popularnością, tym bardziej, że coraz więcej Polaków, szczególnie kobiet, rezygnuje z mocniejszych trunków na rzecz lżejszych napojów alkoholowych. Podobnie jak lobby winiarskie kilka lat temu doprowadziło do zmiany niekorzystnego prawa dyskryminującego polskich winiarzy.
Prawie wszystko co można zrobić z pomidorów – przetworów. Już wiecie, że ogórki kiszone czy też kapusta, to nie jedyny pomysł na kiszenie.
Dziś zrobimy prawdziwy jabłkowy cydr. Umiejętność produkcji cydru, znana była od pokoleń, szukając dokładnych dat nie mogłam jednak zaleźć jednej konkretnej. Cydr, czyli jabłecznik, albo jabłkowe piwo to niskoalkoholowy napój musujący. Cydr możemy sami zrobić z jabłek, wykorzystując mniejsze czy niezbyt kształtne. Cydr to bardzo dobry napój, lekki i orzeźwiający.
Ma niską zawartość alkoholu i pije się go przyjemnie. Co więcej, cydr jest mało kaloryczny i ma wiele składników naturalnych, dużo więcej niż zwykłe wino. Cydr popularny jest w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii oraz na Litwie.
Cydr jabłkowy: co to jest i jak go zrobić? Cydr – francuski napój alkoholowy, znany w Polsce pod nazwą „jabłecznik” spotyka się z coraz większą popularnością. Możemy nabyć go w sklepie. Najlepiej zrobić go samemu! CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić?
JABŁKA: przepisy na dania z jabłek z różnych stron świata. Ocet jabłkowy a odchudzanie. Czy schudniesz pijąc ocet jabłkowy? Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jak zrobić cydr jabłkowy?
Obieramy pomarańczę ze skórki i dokładnie usuwamy białe membranki. Dusimy przez minut do miękkości. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Dorzucamy korę cynamonową i goździki. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy przez około godzin na małym ogniu w garnku.
Następnie przeciskamy przez sito. Przedstawiamy prosty przepis na cydr jabłkowy bez drożdży. Do wyprodukowanie cydru wystarczą jabłka, nie ma potrzeby dodatkowo ich dosładzać czymkolwiek (cukrem czy miodem).
Sprawdźcie, jak zrobić cydr domowym sposobem! Do zrobienia domowego cydru potrzebujemy tak naprawdę dwóch składników. Pierwszym z nich jest sok jabłkowy, który najlepiej wycisnąć samodzielnie ze świeżych jabłek. Cydr jest bezalkoholowym napojem robionym z jabłek. Odpowiednio przyprawiony pachnącym cynamonem i goździkami jest obowiązkowym napojem pitym szczególnie w Stanach na Halloween.
Jako, że Halloween przywędrowało i do Polski, przywędrował za nim cydr jabłkowy. Coraz częściej go przyrządzamy i jesteśmy ciekawi, jak smakuje. Oto przepis na prosty cydr jabłkowy. Mieszkając w Polsce, będącej bądź co bądź europejskim liderem w uprawie jabłek, trudno nie pomyśleć o samodzielnej produkcji cydru jabłkowego.
I choć oczywiście kilkusetletnia tradycja ma swoje tajemnice, które ciężko jest odkryć amatorom, każdy z nas może przyrządzić całkiem przyzwoity. W tyn filmie zobaczycie, jak zrobić cydr jabłkowy w domu. Mało z nas o tym wie, ale cydr możemy zrobić nie tylko z jabłek, ale także z innych cytrusów.
Tych co prawda nie znajdziecie w nadmiarze przerobu rodzimych sadowników, ale bez problemu odnajdziecie je na półkach dowolnego sklepu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.