środa, 25 maja 2016

Paszteciki drożdżowe

Paszteciki z kapustą i grzybami. Bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami. Tagi: na wytrawnie, ciasto drożdżowe, wytrawne, paszteciki W sumie jest to głównie przepis na ciasto, bo farsz możemy dodać jaki tylko nam się zamarzy. Jest to też świetna przekąska, którą zaserwujesz np. Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i czekamy aż wypłyną - wtedy zaczyn jest gotowy.


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łyżkę oleju.

Wlewamy gotowy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Krucho-drożdżowe paszteciki, nadziane pieczarkami i cebulką. Rewelacyjne na każdą okazję, nie tylko na Święta. Ciasto robi się błyskawicznie i bez żadnych komplikacji.


Z barszczykiem smakują wybornie. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga figowe smaki. Dodane przez annawk w: Tylko o kuchni.


Porcji jest dość sporo, więc po upieczeniu i ostudzeniu paszteciki zamrażam.

Czekam na okazję gdy ugotuję pyszny barszcz czerwony czy zupę botwinkową. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.


Wychodzą blachy pasztecików). Następnie podsmażamy ją na oleju razem z cebulką. Później podlewamy wodą i dusimy aż zmięknie. Co jakiś czas należy podlewać. Ależ my się lubimy taplać w cieście.


Danusiu, ja jestem najszczęśliwsza jak zanurzam łapy w brei z mąki , a potem uwielbiam patrzyć jak ciasto rośnie. Jest coś magicznego w cieście drożdżowym , chyba to przyznasz, co? Najczęściej paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Taki zwykły klasyk, a po spacerze podgrzewamy barszczyk, wrzucamy do mikrofali lub piekarnika paszteciki i mamy całkiem sycący posiłek w kilkanaście minut.


O walorach smakowych nie wspominam. Propozycja na pyszne paszteciki z farszem mięsnym, farsz jest bardzo dobry, wilgotny a paszteciki bardzo smaczne. Idealnie nadają się do podania z czystym czerwonym barszczem i nie tylko. Kolejną porcję mięsa kładę na rozwałkowane ciasto, zawijam raz, odcinam nożem i kroję na kawałki.


Jak trafia mi się ligawa wołowa to obowiązkowo są bitki lub zrazy zawijane.

Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Miskę z ciastem przykryć folią by nie wysychało i wstawić na ok godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować farsz.


No i padło na paszteciki. Przypomniałam sobie, że mam w zamrażarce jeszcze trochę kapusty z grzybami, która została mi po przygotowaniu krokietów. Składniki: Ciasto: 3g mąki pszennej, g suchych drożdży, 1g masła, łyżka cukru, żółtka z jajek BIO Carrefour, 2ml ciepłego mleka, szczypta soli.


Nadzienie: pół cebuli, łyżki oliwy, opakowania tuńczyka białego Reflets de France, pieprz, czarnuszka, żółtko. To paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami :) Zaraz zobaczysz, że upieczenie dobrego wytrawnego ciasta drożdżowego wcale nie jest trudne. Zastosuj się to tych kilku ra a Twoje drożdżowe będzie perfekcyjne. Pamiętaj, aby składniki do doskonałego ciasta drożdżowego były w temperaturze pokojowej.


Wyrobione ciasto przykryj. Przepyszne paszteciki do barszczu z ciasta drożdżowego. A oto filmik jak przygotowałam paszteciki drożdżowe –do farszu z grzybów, z kapusty, itp. Zapraszam do obejrzenia!


Moje paszteciki po upieczeniu podałam z barszczem. Jak zrobić ciasto na paszteciki? Ciasto na paszteciki można przyrządzić na różne sposoby. Najprościej jest użyć gotowego ciasta francuskiego, które kroimy na kwadraty, wypełniamy przygotowanym farszem, zlepiamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 2stopni Celsjusza przez minut.


To są mięciutkie i pyszne paszteciki przygotowane z perfekcyjnego ciasta brioche. Jestem bardzo dumna, bo pierwszy raz przymierzyłam się do ciasta drożdżowego. Przyznaję ręka bolała od wyrabiania ale warto było.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty