Cytryna odkwasza organizm! Terpeny z owoców cytrusowych efektywnie redukują kwasy, które wnikają do organizmu ze środowiska, poprzez układ oddechowy, albo powstają w wyniku złej diety i zaburzeń metabolizmu, powodując objawy grypy i przeziębienia. Ponadto, cytryny są uważane za jeden z najbardziej alkalizujących produktów żywnościowych jaki istnieje.
Może to się wydawać trochę dziwne, bo cytryny są kwaśne, ale w ciele człowieka, kwas cytrynowy nie zakwasza organizmu. Sok zawarty w cytrynach jest zasadotwórczy i odkwasza organizm. Czy cytryna zakwasza organizm?
Ponieważ kwasy obecne w cytrusach są słabe, w organizmie są metabolizowane do soli, takich jak cytrynian potasu lub sodu. Z tego powodu nie zakwaszają organizmu, a wręcz przeciwnie – odkwaszają go. Jedną z trosk biegaczy jest zakwaszenie organizmu po szybkim, ciężkim treningu. Najlepszym sposobem na przyspieszenie procesu usuwania kwasu mlekowego z mięśni jest lekki, kilkunastominutowy trucht.
Ale zakwaszenie organizmu może wzrosnąć albo spaść wskutek spożycia określonych produktów. Jak już wcześniej pisaliśmy, cytryna odgrywa znaczącą role w odkwaszaniu organizmu, chociaż powszechnie uznawało się odwrotnie. POPULARNE: Ten napój “odkwasza” lepiej niż woda z cytryną.
Poziom pH możesz zbadać kupując w aptece zwykły papierek lakmusowy.
Jeżeli pH moczu jest niższe od 6. To znaczy, masz mało alkalicznego roztworu buforowego, tj. Szklanka wody z cytryną ponoć odkwasza organizm. Natomiast jeśli jest to woda z cytryną (i z imbirem) oraz z cukrem, to czy ten cukier nie odejmuje tych zdrowych. Odświeżający napój: cytryna i soda oczyszczona.
Opisany poniżej prosty przepis to świetny sposób na szybką neutralizację kwasu w organizmie i uniknięcie problemów powodowanych przez nadmierne zakwaszenie. Wyciśnij sok z cytryny, rozcieńcz go z wodą i dodaj ¼ łyżeczki podstawowego składnika, jakim naturalnie jest soda oczyszczona. Dieta zasadowa promuje produkty, które odkwaszające organizm. To, czy dany produkt zakwasza czy odkwasza organizm, nie zależy od jego smaku, a od tego, jak zachowuje się w procesie przemiany materii.
Produkty zasadowe to te, które podczas trawienia zachowują odczyn alkaliczny. Które produkty są zalecane w diecie zasadowej? Leki na zgagę tylko nakręcają problem. Włącz do swojej diety również inne produkty odkwaszające: grejpfruty, limonki, ananasy, ocet jabłkowy. Mimo swojego kwaśnego pH, w organizmie zachowują się one podobnie jak cytryna – zmieniając jego odczyn na nieco bardziej zasadowy.
Unikaj zaś mięsa, słodyczy, alkoholu i słodkich napojów, ponieważ zakwaszają one organizm. Kapusta kiszona również odkwasza, tak samo jak cytryna, mimo że w smaku są to kwaśne produkty. Mało tego, kapusta kiszona jest również świetnym prebiotykiem, a to oznacza, że stwarza dobre środowisko i stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej.
Objawy zakwaszenia organizmu zna każdy z nas – to powszechne dolegliwości, które można jednak zlikwidować kompleksowo za pomocą odpowiedniej diety. Pomogą w tym domowe sposoby, m. Sprawdź, co działa najskuteczniej i czy odkwaszanie organizmu rzeczywiście wspomaga soda. Odkwaszanie sodą oczyszczoną – jak wykonać? Do 250ml wody wsypujemy łyżeczkę sody oczyszczonej i wypijamy, najlepiej wieczorem.
Można pić tez wodę z cytryną i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej. By odkwasić organizm należy przede wszystkim utrzymywać zdrową dietę. Kuracja jest również często określana jako dieta cytrynowa lub dieta oczyszczająca organizm z toksyn. Zrozumieć tę wiedzę i zacząć odkwaszać organizm oraz zakwaszać żołądek. Te dwie czynności mogą spowodować, że leczone przez lata choroby wyparują jak woda w dni.
Do wyleczenia wielu chorób nie potrzebujemy lekarstw, tylko wiedzy i konsekwencji. Nie licz również na to, że coś się stanie samo. Do tego dieta alkaliczna jest prosta. Unikasz tego, co zakwasza organizm, jesz to, co przywraca równowagę zasadową w organizmie. Podoba ci się dieta alkaliczna?
Wykorzystaj nasze przepisy: falafel, curry z soczewicy i pesto to smaczne i proste potrawy. Wśród diet i terapii oczyszczających na ogół wskazuje się odrzucenie szkodliwych pokarmów (np. białego cukru, przetworzonych węglowodanów), spożywanie większej liczby pokarmów odkwaszających.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.