Ocet jabłkowy a odchudzanie. Wpływa też na zwiększenie uczucia sytości. W średniowieczu ocet jabłkowy królował jako naturalny konserwant żywności oraz środek wspomagający trawienie. Francuzi opatrywali nim rannych i leczyli zarazy.
W naszym kraju również jest znany w medycynie ludowej od dawna, np.
W rzeczywistości, Hipokrates (ojciec medycyny) używał tego octu już około 4lat p. Najlepsze zdrowotne właściwości zastosowania octu jabłkowego zaobserwowano u pacjentów z cukrzycą typu drugiego. Wykorzystywany jest jako środek spożywczy, kosmetyczny i nie rzadko jako środek leczniczy. Obok opowiastek są już dostępne konkretne badania na ten temat i o. Biały ocet winny częściej wykorzystuje się do przygotowania sosów sałatkowych, np.
Oczywiście najlepszą opcją jest przygotowanie octu samodzielnie. Dostępny jest również w sklepach.
Często podkreśla się właściwości lecznicze i pro zdrowotne octu jabłkowego. Jest to substancja odpowiadająca za mętność octu jabłkowego, składająca się z bakterii kwasu octowego i celulozy. Istnieje teoria, że dobry ocet musi zawierać matkę octu. Nie ma jednak badań potwierdzających tezę, że tylko ocet jabłkowy z matką wykazuje właściwości zdrowotne. W większości przypadków traktujemy ocet jedynie jako dodatek do dań lub zaprawę do marynowania grzybów czy warzyw.
Mało kto, wie jak cenne właściwości dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu ma ocet. W rezultacie jemy mniej niż wcześniej, a nasza waga spada. Picie płynu wpływa także na zmniejszenie wzdęć brzucha i leczy nieprzyjemną zgagę – dodaje dietetyczka. Przepis na domowy ocet jabłkowy.
Chociaż w sklepach bez problemu znajdziemy ocet jabłkowy, warto przygotować go w domu. Teraz już wiesz, jakie właściwości zdrowotne ma ocet jabłkowy i dlaczego warto dodać go do codziennej diety. Jednak pamiętaj, aby nie traktować go jako świętego Grala na wszystkie dolegliwości.
Wiele osób niestety popada w skrajność, stosując ocet jabłkowy i zażywają ilości znacznie większe od zalecanych łyżek dziennie. Dowody historyczne wskazują na to, że prozdrowotne właściwości octu jabłkowego były znane już Babilończykom 0lat przed naszą erą. Korzyści zdrowotne, które za sobą niesie jego spożycie nie umknęło również Hipokratesowi, który stosował go w leczeniu ran i przypisywał mu zdolności leczenia uporczywego kaszlu.
Podobnie jak organiczny olej kokosowy, ocet jabłkowy jest. Dla zadowalających rezultatów odchudzania powinno się przyjmować ocet jabłkowy najlepiej 2-razy dziennie (rano na czczo, przed obiadem oraz przed snem). Sam ocet jabłkowy nie sprawi, że schudniemy. Ten żółto-brązowy płyn wykazuje działanie antybakteryjne, jest też zalecany do obniżania poziomu glukozy we krwi pacjentów, a także wspomaga odchudzanie.
Choć ma wiele zalet i szerokie zastosowanie, włączając go. Wtedy należy na szklankę wody dodać łyżeczkę octu i dwie łyżeczki miodu lub soku cytrynowego. Stosowanie octu jabłkowego na dolegliwości zdrowotne. Jakie właściwości posiada ocet jabłkowy? Poznajmy bliżej jego działanie i zastosowanie.
Dla Chińczyków symbolizował on życie, natomiast w Babilonie, służył on do konserwowania mięsa. Był również wykorzystywany w Egipcie w trakcie kąpieli Kleopatry. Wyróżnia go charakterystyczny kwaśny octowy smak i zapach jabłek. Jest dobrym dodatkiem do sosów, surówek i sałatek, można go stosować do zakwaszania barszczu i innych zup.
Zawiera witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także pektyny, enzymy i polifenole. Dzięki wysokiej zawartości kwasów i przeciwutleniaczy, pomaga np. To bogate źródło witamin, np. Zawiera także witaminy A, C, E, P oraz beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Każdy chyba zgodzi się, że ocet jabłkowy nie jest rewelacyjny w smaku.
Często tak bywa, iż osoby zachęcone właściwościami zdrowotnymi octu przestają go pić już po pierwszym łyku. Wszystko za sprawą nieprzyjemnego smaku tego specyfiku. Ceniono go za dobry specyfik na ugaszenie pragnienia a także jako remedium na wiele chorób. Zapiski na temat octu jabłkowego można znaleźć także u Hipokratesa, którego nazywa się ojcem medycyny.
Regularne zażywanie octu jabłkowego w zalecanej ilości ma w zasadzie same właściwości prozdrowotne. Niemniej jednak regularny nadmiar octu jabłkowego w diecie może powodować następujące skutki: hipoglikemię (dlatego też osoby chore na cukrzycę powinny ustalać włączenie octu jabłkowego do diety ze swoim lekarzem!), obniżenie poziomu potasu oraz erozję szkliwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.