Jeśli winogrona obrodziły, można z nich przygotować nie tylko wino i słodkie przetwory, lecz także aromatyczny ocet winny. Podajemy łatwy przepis na domowy ocet! Na skórkach żyją drożdże , bez których ocet nie powstanie.
Jeśli zostaną zmyte ze skórki, trzeba będzie dodać drożdży kupnych. Takich, jakie stosuje się do produkcji wina.
Produkcja octu polega bowiem na tym, że najpierw powstaje alkohol. Pod wpływem powietrza alkohol zmienia się w kwas octowy i tak powstaje ocet z winogron. Aby otrzymać domowy ocet, należy kg winogron (najlepiej polskich ogrodowych) włożyć do kamiennego garnka lub słoja i zalać ½ litra przegotowanej wody z rozpuszczonym cukrem w ilości dag. Następnie zlać do butelek. Zawsze zaczynam od wyparzenia słoja i gazy którą będzie nakryty.
Całe owoce winogron , razem z gałązkami (ale owoce tylko zdrowe) umieszczam w słoju około litrowym. Owoców nie myjemy, na nich najczęściej znajdują się pożyteczne drożdże, które spowodują fermentację naszych.
Lista przepisów na ocet winny z winogron z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Poniżej smaczny przepis na szybką, orzeźwiającą, dietetyczną sałatkę.
Ocet z winogron przepis - Durszlak. Ocet to również złoty środek na reumatyzm oraz bóle głowy. Ocet winny to płyn niezwykle bogaty w potas. Dzięki temu posiada właściwości, które pozwalają na usunięcie z naszego organizmu nadmiernej ilości wody.
Poza tym, odpowiedni poziom magnezu sprawia, że nie łapią nas skurcze, nie drgają powieki i nie łzawimy nadmiernie. Na początek polecam wypróbować metodę krótszą, gdyż pozwoli nam to ominąć błędy, które mogą wpłynąć na jakość octu podczas fermentacji. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Nie będę robić nalewki bo nie ma komu smakować ;), ale nastawiłam ocet. Zrobił się piękny różowy , ładnie pachnie i jest niezwykle bogaty w skł miner. Zużyję do potraw, ale i do twarzy jako tonik. Całe laboratorium na korytarzu było.
Octy już zlałam do słoi, niech się klarują :).
Owoce obieramy z kiści, następnie je rozgniatamy. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą z cukrem. Woda powinna przykrywać owoce.
Słój z owocami odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-tygodnie, w zależności od temperatury otoczenia. Naczynie należy przykryć lnianą ściereczką. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ocet z ciemnych winogron. Powstaje w wyniku fermentacji winogron, których kolor decyduje o jego późniejszej barwie.
Jak powstaje ocet winny? W sklepach przez cały rok możemy kupować te sprowadzane z zagranicy. Warto jednak wykorzystać sezon na polskie winogrona i zatrzymać ich smak na dłużej - np. Sok z winogron Dzisiaj przygotowałam dla was sok z winogron.
Trzeba przyznać, że przepis na sok z winogron jest dziecinnie prosty. Trzeba wziąć dobrej jakości winogrona, wycisnąć i powstaje z nich sok. Rozcieńczony z wodą (łyżki octu na szklankę wody) sprawdzi się jako kosmetyk. Przywróci prawidłowe pH skóry, zadziała antybakteryjnie, oczyści pory.
Wyreguluje wydzielanie sebum, dzięki czemu nie będą tworzyć się zaskórniki. Ocet ten robi się oczywiście z wina (białego lub czerwonego) - a najlepiej z jego resztek, które pozostają w butelkach po wszelkich uroczystościach czy imprezach. Im lepsza jakość wina tym lepszy ocet. Różny kolor wina z winogron w różnych balonach;.
Jeśli chcesz zrobić coś dobrze to zajrzyj do sklepu Alkohole Domowe! Tam jest wszystko czego potrzebuje prawdziwy domowy producent. Winogrona na pikantnie do dziczyzny. Wyborny do sałatek i przetworów!
Chutney z winogron do mięs, wędlin i serów. Składniki: - dag pomidorów butelkowych, - imbir, - dag winogron, - szalotki, - 1ml winnego octu jabłkowego, - dag brązowego cukru Przygotowanie: dag pomidorów. W sobotę mamy sesję RPG, zwyczajowo jedna osoba przygotowuje jakąś przekąskę, ostatnio znajomy zrobił fenomenalne sushi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.