Płaskurka to starsza siostra orkiszu, to jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie i właśnie z Płaskurki można uzyskać jeszcze bardziej wartościową mąkę. Badania archeologów wykazują, że początki polskiego rolnictwa wiążą się właśnie z uprawą Płaskurki. Płaskurka to zboże bardzo wytrzymałe, które nie wymaga stosowania środków ochrony roślin, dlatego przygotowywana z niej mąka pełnoziarnista jest biologicznie czysta, a tym samym bezpieczna dla naszego zdrowia. Mąka z płaskurki - właściwości i zastosowanie.
Właściwości mąki z płaskurki są naprawdę zaskakujące. W naszej ofercie znajdują się różnego rodzaju wyroby z płaskurki, a tym mąka i otręby.
Jej cechą charakterystyczną jest ciemniejszy kolor. Jakościowo jest jeszcze lepsza i zdrowsza od popularnego orkiszu. Przez to jest bardzo ciężko dostępna oraz obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż. Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin. Wartościowa mąka z płaskurki zawierająca wapń, białko, fosfor.
Nasz produkt pomoże w leczeniu chorób skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz przy problemach z przemianą materii. Jest to produkt konwencjonalny, pochodzący z naszego gospodarstwa rolnego położonego w Małopolsce. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje.
Wejdź i znajdź to, czego szukasz!
Dzięki niej naleśniki mają niepowtarzalny smak. Polecam dla wszystkich ceniących zdrową i wysokiej jakości. A moje dziecko ktore nie moze jesc pszenicy zwyczajnej jest zachwycone ta mąką o lekko orzechowym smaku z ktorej robimy makaron chleb i pierogi oraz tak zwane pólplomyki z dodatkiem czarnuszki. Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas.
Zboże płaskurka to, poza tym, że kryje w sobie moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolne od chemii i zanieczyszczeń. Uprawia się je wyłącznie ekologicznie, tradycyjnymi metodami. Chleb wypiekany z płaskurki ma piękny zapach i wspaniały lekko orzechowy smak. Ciasto jest delikatne, nieklei się i nie ciągnie.
Ma słodkawy orzechowy posmak i miodowy zapach. Polecamy do wypieku chleba, któremu nadaje lekko orzechowy posmak. Doskonała również do wyrobu makaronów, a także jako dodatek do zup, ciast i. Z ziaren samopszy można uzyskać bardzo wartościową mąkę.
O jej walorach świadczy obecność mikro- i makroelementów: magnezu, żelaza, cynku, manganu. Zostawiłam kiedyś Brzeziniec dla dużego miasta, ale czuję, że tutaj jest moje miejsce - mówi gospodyni, lepiąc falbankę wokół pieroga z orkiszowej mąki. Farsz, którego używa (kasza gryczana, twaróg, świeża pokrzywa), znakomicie sprawdza się także w naleśnikach na bazie mąki z płaskurki. Z jej ziarniaków robi się mąkę.
Ma ona takie samo zastosowanie jak mąka z pszenicy zwyczajnej, jednak zawiera więcej błonnika, przez co lepiej nadaje się do produkcji makaronów. W niektórych krajach można kupić ziarna płaskurki, lub wypiekany z niej chleb.
Ostatnio uprawa płaskurki staje się w wielu krajach modna. Płaskurka zawiera pokaźne ilości białka i składników mineralnych, a przygotowanym z niej potrawom nadaje ciemniejszą barwę, orzechowy posmak i miodowy aromat. MĄKA Z PŁASKURKI Płaskurka jest równie wartościowa jak orkisz a nawet w niektórych zastosowaniach kulinarnych go przewyższa. Z płaskurki z powodzeniem można wytwarzać mąkę, kaszę, chleby oraz makarony.
Można dodawać ją także do zup, sałatek i pieczonych warzyw. Ekologiczna mąka z płaskurki ze świeżego pełnego przemiału ziarna płaskurki ekologicznej. Mąka zawiera białko oraz niezbędne minerały. Może być mieszana z innymi rodzajami mąki np.
Dobrze sprawdza się do wyrobu makaronów a nawet do produkcji piwa. Pełen przemiał to metoda mielenia pełnych ziaren (bielma ziarna jak i jej pokrycia, z którego powstają otręby). Mąka wysokiej jakości, wypieki aromatyczne i niezwykle kruche, osobiście dodaję do wypieku chleba, zawiera dużo mikroelementów, mogą ją stosować osoby z problemami jelitowymi, prawdopodobnie nie zawiera glifosatu, który odpowiada m.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.