Aromatyczny o pięknym bursztynowym kolorze i głębokim smaku. Cały czas dojrzewa więc w miarę upływu czasu będzie nabierał mocy i smaku. Zrobiłam rodzaje octu. Eksperymentowałam z różnymi jabłkami.
Gotowy ocet jabłkowy zlewamy do jakiegoś naczynia poprzez sitko i kilka warstw gazy w celu zatrzymania większych cząstek. Przecedzony ocet jabłkowy wlewam do butelek.
Butelki z octem jabłkowym podpisuję(datę zlania i co jest wewnątrz butelki) i odstawiam w chłodne miejsce. Przepis na domowy ocet jabłkowy jest bardzo prosty, aż ciężko nazywać go przepisem. Jednak jego przygotowanie wymaga cierpliwości.
Dziś pokażę jak samodzielnie zrobić ocet jabłkowy. Na drzewach pojawiają się jabłka. Dlatego warto wybrać się na poszukiwania nie pryskanych jabłek, aby zrobić ocet jabłkowy. Robienie prawdziwego octu jabłkowego nie jest trudne, jednak może zająć trochę czasu.
Swego czasu robiłam ocet poprzez zalanie wodą z cukrem odpadków z jabłek, takich jak skórki czy gniazda nasienne. Jeśli po rozlaniu nadal obserwujemy fermentowanie, to znaczy, że za szybko zadziałaliśmy.
Można zlać tylko część, a resztę zostawić, by nabierał mocy. Dodane przez RENIA7w: Tylko o kuchni. Jestem wielką fanką octu balsamicznego i napewno polubi go każdy, kto ceni smaki wyraziste. Jednakże ostatnio, po przeczytaniu książki Victori Rose, Apple Cider Vinegar, postanowiłam zrobić prawdziwy pełnowartościowy ocet.
Po co pić, skoro można go zjeść? Najsmaczniejszy jest w sałatce jako dressing, często wykonuję go właśnie z użyciem octu jabłkowego zamiast soku z cytryny. A że sałatka jest w moim menu daniem głównym każdego dnia, toteż i każdego dnia mam w menu zdrowy ocet jabłkowy. Doskonały ocet jabłkowy zrobisz z soku uzyskanego poprzez powolne wytłaczanie owoców – nie w sokowirówce, lecz w wyciskarce wolnoobrotowej lub w prasie.
Lepszy ocet uzyskuje się z jabłek późniejszych. Zainspirowana tym artykułem pierwszy raz postanowiłam zrobić ocet jabłkowy. Jabłka przecisnęłam przez wyciskarkę wolnoobrotową. Przepis na napój z octem jabłkowym pełen enzymów i witamin. Ocet z jabłek wczesnych, np.
Polecam stosowanie surowego, nieoczyszczonego (taki mętny) octu jabłkowego. Swoją sławę zawdzięczają przede wszystkim dobroczynnemu działaniu na organizm ludzki. Gdy ocet jabłkowy z miodem jest nieprzetworzony, czyli organiczny – korzyści dla zdrowia są jeszcze większe i może służyć jako lekarstwo oraz środek zapobiegawczy na wiele chorób.
Zawiera niewielkie ilości witamin oraz minerałów. Przyczynia się do zwiększenia wchłaniania ważnych dla organizmu składników mineralnych zawartych w pożywieniu. Dlaczego warto stosować profesjonalny przepis na ocet jabłkowy ?
W profesjonalnym przepisie stosujemy sok z jabłek, a nie pokrojone kawałki zanurzone w wodzie. Dzięki temu nie musimy stosować dodatku cukru gdyż mamy naturalnie występujące cukry w soku jabłkowym. Należy pamiętać o rozcieńczaniu octu wodą i odpowiednim dawkowaniu. Czysty ocet może uszkadzać szkliwo, a w nadmiernej ilości podrażniać przełyk.
Ja przygotowuję ocet z soku jabłkowego ponieważ wtedy otrzymamy produkt najwyższej jakości. Do czego wykorzystać ocet? OCET JABŁKOWY Chyba nie muszę przestawać, bo ocet jabłkowy jest chyba wszystkim znany. Nie wiem czy znajdzie w swojej szafce żywy ocet jabłkowy tak jak mój, jeśli nie to serdecznie polecam przepis na jego wersję domową.
Tylko ten dżem z dodatkiem dyni mnie i moim znajomym bardzo smakował. Polecany jest także dla cukrzyków, ponieważ dynia regeneruje chorą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.