wtorek, 13 marca 2018

Zalety picia octu jabłkowego

Witam, w ostatnim czasie dużo czytałem o dietach, w których zdrowotne działanie ma picie octu jabłkowego. W większości artykułów ocet jabłkowy ma same zalety i picie octu jabłkowego jest wręcz zalecane. Nigdzie nie piszą o jego wadach. Stąd moje pytanie: Jakie skutki uboczne ma picie octu jabłkowego? Czy w ogóle jakiekolwiek.


Ocet jabłkowy jest bogaty w minerały takie jak wapń, potas, magnez, miedź i żelazo. Nie bez powodu do leczenia jest stosowany już od starożytności. Dziś poznasz wszystkie korzyści, jakie niesie ze sobą łyżka octu jabłkowego rozcieńczona w szklance wody.


W jakim celu można stosować ocet jabłkowy? Częstą przyczyną refluksu i zgagi jest zbyt zasadowe środowisko żołądka. Dodatkowo picie octu jabłkowego jest wskazane, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, polecany jest on również w różnego rodzaju infekcjach, a także na ból gardła.


Picie octu jabłkowego z miodem przyniesie aż korzyści dla Twojego zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto to robić! Picie octu zmieszanego z miodem pomaga również w bólach gardła i zgadze, niweluje nieprzyjemny oddech z ust i stymuluje trawienie. W rzeczywistości, Hipokrates (ojciec medycyny) używał tego octu już około 4lat p. Oto naukowo potwierdzone zalety octu jabłkowego oraz pomysły na. Zawarty w occie jabłkowym kwas octowy, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi.


Zostało to poparte wieloma badaniami, co ciekawe ocet jabłkowy jest tak skuteczny w obniżaniu poziomu cukru, że znane są przypadki, w których osoby po wypiciu dużej ilości octu obniżyły go. Nałóż kompres z octu jabłkowego na bolesne stawy, albo pij szklankę wody z dwiema łyżeczkami octu jabłkowego i dwiema. Do szklanki z wodą dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści, a następnie dodajemy octu jabłkowego.


Zalety picia octu jabłkowego z miodem. Woda nie może być zbyt ciepła bo inaczej zabijemy cenne właściwości tego napoju. Napój spożywamy maksymalnie razy dziennie. Naturalne kwasy zawarte w occie jabłkowym mogą zredukować ilość bakterii w twoich ustach. To one odpowiedzialne są za nieprzyjemny, nieświeży zapach.


Jeśli borykasz się z takim problemem, przygotuj wodę z octem do picia, ale jedną łyżkę octu zalej jedną trzecią szklanki wody. Następnie płucz usta przez sekund. Należy rozpuścić 2–łyżeczki octu jabłkowego w szklance przegotowanej wody i pić 2–razy dziennie małymi łykami przed posiłkami. Jeśli jego smak nie jest odpowiedni, można dodać do roztworu łyżeczkę miodu. Rozcieńczony ocet jabłkowy można również wykorzystać jako dressing do sałatek czy marynatę do pieczonych warzyw.


Z łatwością można znaleźć informację, że ocet jabłkowy pomoże w redukcji masy ciała, obniży poziom cholesterolu, zmniejszy ciśnienie krwi, poprawi trawienie, pomoże w infekcjach m. Candida, problemach skórnych, bólach gardła. Co jakiś czas pojawiają się badania mające potwierdzić korzystne działanie octu jabłkowego. Składniki zawarte w jabłkach, a tym samym w occie jabłkowym, przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów. Jeśli więc stosujemy racjonalną dietę ograniczającą ilość kalorii picie octu jabłkowego pomoże organizmowi w zużyciu zapasów tkanki tłuszczowej. Nie powinno to dziwić, ponieważ ma on bardzo bogate właściwości lecznicze i można go zastosować na wiele sposobów.


Jeśli chcesz poznać najbardziej popularne z nich, przeczytaj nasz artykuł. Ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie człowieka, ale również na jego figurę, ponieważ sprzyja utracie wagi ciała. Można stosować go zarówno w domu, jak i dodawać do wielu przepisów, by korzystać z jego niesamowitych właściwości. Oto kilka niesamowitych korzyści płynących z octu jabłkowego. Zalecana dzienna dawka octu jabłkowego to łyżki, a nie zaleca się spożywać więcej niż 3-łyżki.


Pamiętajmy, że wartości te zależą od uwarunkowań osobistych, takich jak masa ciała, czy wiek. W czym pić ocet jabłkowy? Ceniono go za dobry specyfik na ugaszenie pragnienia a także jako remedium na wiele chorób. Zapiski na temat octu jabłkowego można znaleźć także u Hipokratesa, którego nazywa się ojcem medycyny.


Octu jabłkowego używam w kuchni od wielu lat. Zakwasza potrawy- sałatki, warzywa nie ma spirytusowego posmaku, ma natomiast bardzo fajny zapach jabłkowy. Nadaje się do wszystkiego, nie tylko do potraw. Ocet robię sama – wykorzystuję tanie jabłka, skórki.


Pomaga w usuwaniu przykrych zapachów, zmiękcza tkaniny itp. Kurkuma, imbir, ocet jabłkowy, jeżeli goszczą w naszych domach, to zazwyczaj używane są osobno. Warto jednak wiedzieć, że połączenie tych składników razem z miodem i wodą, da w rezultacie miksturę, która będzie pomocna przy wielu dolegliwościach.


Warto zatem korzystać z jego dobrodziejstw octu jabłkowego szczególnie, że kosztuje niewiele, a nauka mówi, że stosowany regularnie jest silnym środkiem leczniczym! Jednak na samą myśl picia octu wzbudza się we mnie podejrzenie że to nie jest chyba zdrowe dla organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty