W mojej kuchni pachnie dziś pięknie, mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu ten przepis. Dlaczego warto samemu zrobić ocet? Ponieważ, w Polsce ciężko jest kupić ten prawdziwy, nie pasteryzowany ocet z „matką” (żywą kulturą bakterii).
Ponadto octy dostępne w sklepach są naprawdę bardzo drogie. Ocet jabłkowy „z matką” Ależ oczywiście, że nie ma nic lepszego, jak połączyć wszystkie przepisy w jeden, tworząc przez zupełny przypadek oryginalny, słynny na całym świecie ocet Bragg’s! Acototototo ten ocet Bragg’s.
A no właśnie to jest taki jedyny w swoim rodzaju ocet… z matką. Oczywiście, że to matka. Są opinie, że ocet bez matki jest wręcz bezwartościowy.
Tworzenie korzucha nie wynika z wadliwego produktu. Robię octy z chwastów , a one raczej one mają moc z natury i zero oprysków. Piekna , gruba matka na nich powstaje. Dzisiaj mówię w nim o tym jak zlewać ocet jabłkowy oraz co to jest matka octowa.
A także co można z nią zrobić.
Wiem, że kilkoro z Was nastawiło ocet, co mnie bardzo cieszy. Zrób sama wspaniały, organiczny ocet z matką (niteczkami owoców pływającymi w dobrym occie) Pamiętaj, że jakość octu będzie tym wyższa, im lepsza będzie jakość półproduktów. Zawiera dużo fosforu, magnezu, potasu i wapnia. Składniki: Ocet Jabłkowy Surowe, Ekologiczne, Filtrowana Woda, Rozcieńczonego Do Kwasowości. Nie wpływa to na siłę lub jakości.
Sylwia, przecedź ocet, to nic, że zniszczysz matkę, ona i tak powstanie. Potem i tak się ocet klaruje, matka ci urośnie grubsza i będzie ci bardziej żal. Następny etap nie musi być w miejscu zimniejszym. Zostaw ocet tak, jak stał, tylko go przecedź i znowu przykryj szmatka.
Dobry ocet jabłkowy powinien zawierać tzw. Można spotkać się z opinią, że tylko ocet z matką ma działanie prozdrowotne, jednak nie jest to potwierdzona teoria. Przepis na domowy ocet jabłkowy jest bardzo prosty, aż ciężko nazywać go przepisem. Jednak jego przygotowanie wymaga cierpliwości. Dziś pokażę jak samodzielnie zrobić ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy dostępny jest w sklepach, niestety często dość słabej jakości dlatego też lepiej wykonać go w domu. Ma wiele cennych właściwości i wpływa na nasze zdrowie. Ocet Jabłkowy z Matką - Ostlers Indeks: Ocet Jabłkowy zawiera wiele cennych składników odżywczych, które wspierają zdrowie, pobudzają przemianę materii , przyspieszają proces samooczyszczania się organizmu oraz poprawiają ukrwienie.
Ocet jabłkowy poza kwasem octowym i jabłkowym zawiera również kwasy: galusowy, kawowy i chlorogenowy oraz cenne antyoksydanty z grupy polifenoli – katechiny. Przyczynia się do zwiększenia wchłaniania ważnych dla organizmu składników mineralnych zawartych w pożywieniu. Mój ocet jabłkowy tworzony jest z całych jabłek pochodzących z mojego sadu, z sadów znajomych sąsiadów, sadów opuszczonych po dawnych gospodarzach i dzikich drzew jabłoni wyrosłych z pestek, z dala od cywilizacji. Drzewa z tych miejsc, nigdy nie miały kontaktu z niczym, co wytworzył syntetycznie człowiek, czyli opryskami, chemią itp.
Najwyższa jakość z małego, polskiego gospodarstwa. Naturalny ocet jabłkowy z całych jabłek. Mętny, niepasteryzowany i niefiltrowany, zawiera matkę octową. Ocet możemy zrobić z dowolnych owoców!
Rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy pokrojone owoce, ogryzki, można je dorzucać w miarę zjadania jabłek:) Przykrywamy słoik gazą (nie chcemy muszek owocówek:)). Jeśli jabłka wystają, trzeba je czymś obciążyć (patrz uwagi poniżej).
Wybierając ocet należy zwrócić uwagę aby był to produkt naturalny niefiltrowany niepasteryzowany z „żywą matką”. Niestety w sklepach ciężko trafić na produkt wysokiej jakości, większość z nich moim zdaniem nie powinno w ogóle nosić nazwy „ocet jabłkowy”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.