Ocet winny, zarówno biały i czerwony, idealnie nadaje się do warzywnych sałatek - przygotujemy na jego bazie naprawdę pyszne dressingi. Inne ciekawe sosy do sałatek. Oliwę i ocet wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać cebulę i wybrane zioła i dobrze wymieszać.
Ukraiński (ulubiony autorski) dressing do sałatek: Ten dressing wymyśliłam spontanicznie, z miłości do ukraińskiej kuchni i jej regionalnych produktów. Wspaniale pasuje do różnych rodzajów sałaty, kapusty i warzyw. Dodaj ocet jabłkowy do sałatek. Bardzo dobrym sposobem na spożywanie octu jabłkowego jest dodawanie go do sałatek jako dressing. Następnym razem, gdy będziesz przyrządzać surówkę, polej ją octem jabłkowym.
Posiłek zyska w ten sposób dodatkowe walory smakowe i będzie jeszcze zdrowszy. Można podawać praktycznie do wszystkich sałat, ale polecam do sałaty lodowej (albo mieszanki różnych sałat), z pomidorem, mozzarellą, kukurydzą. Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść.
Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Zobacz przepis na sos beszemelowy! Jeśli nie wiesz, jak zrobić sos, który będzie smakował całej rodzinie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Może być użyty do produkcji majonezu, jako dodatek do sałatek, surówek lub do gotowania. Zawiera duże ilości witaminy E, która hamuje proces starzenia.
Najlepszy olej do spożycia to taki jaki używała babcia czyli żaden. Albo do sałatki wiosennej z sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i cebulki dymki. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych ziemniaków i innych warzyw.
Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Ocet jabłkowy może pomagać w leczeniu zatok, na odchudzanie, jest stsowany na rany i oparzenia. Na rynku możemy znaleźć ocet jabłkowy w tabletkach na odchudzanie.
Ma on wspomagać nas w czasie zrzucania zbędnych kilogramów. Czy stosujecie w swoim domu ocet jabłkowy? Dodane przez nutella w: Tylko o kuchni. Ja octu uzywam do sałatek, makaronow ,marynat do mies.
Ocet balsamiczny jest niedoceniany tak jak kiedyś oliwa. Możemy również używać go do marynowania ryb przed pieczeniem - warto dzień wcześniej zamarynować rybę w occie i ziołach. Jak widzicie, ocet balsamiczny świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Wlewam do słoika ocet z solą i mieszam, żeby sól się rozpuściła.
Potem wlewam oliwę i pieprz, zakręcam słoik i wstrząsam do uzyskania emulsji. Zależnie od potrzeb wrzucam zioła do sałatek Kamisa, albo mieszankę ziół prowansalskich. Dla bajeru można dodać musztardę francuską z ziarenkami gorczycy. Czyli po prostu zadbać o zdrowe odżywianie, co nie do końca jeszcze mi wychodzi, bo nadal mam słabość do coca-coli i jedzenia na mieście, ale jedno mogę przyznać z dumą: pozbyłam się paczkowanego jedzenia raz na zawsze. I okazało się, że to domowe jest lepsze w smaku, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, a już na pewno tańsze!
Wszystkim nam się już marzą zielone jędrne warzywa, surówki, sałatki. Ma już być ciepło o kolorowo. Musimy się zadowolić sałatą czy mixem sałat. Ocet to popularna przyprawa, której używamy do przygotowywania zup, sosów czy marynat, a nawet dodajemy ją do deserów.
Powstaje w procesie fermentacji alkoholu, a jej smak i aromat uzależniony jest właśnie od rodzaju użytego do produkcji trunku. Ocet został wynaleziony już w starożytności - odkryto, że świetnie konserwuje żywność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.