Na szczególną uwagę wśród herbat czerwonych zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu”. Pu-Erh, herbata, bez której mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą w trakcie procesu produkcji nabiera wielu właściwości przyśpieszających nasz metabolizm, a co za tym idzie zwiększa spalanie tłuszczów. Jest to ulubiona herbata Chińczyków, nazywana przez nich smoczą.
Charakteryzuje się korzennym, nieco ziemistym. Krótka fermentacja, której poddawane są liście. Bardzo dobra herbata o klasycznym smaku Pu-erh.
Parzenie jej zgodnie z opisem nie powoduje utraty walorów smakowych, w związku z czym herbata jest niezwykle wydajna. To wyjątkowy gatunek herbaty – krótka fermentacja, której poddawane są liście herbaty sprawia, że napar charakteryzuje się lekko czerwoną barwą i wyrazistym posmakiem. Tak więc w Chinach Pu erh określany jest częściej jako herbata czarna, bądź ciemna (lub po prostu Pu erh). W Europie zaś mówimy o niej czerwona herbata.
Prasowana herbata pu erh w kształcie dysku. Znamy też opinie o herbacie czerwonej jako sposobie na poprawę procesów zapamiętywania. Wiesz już, że picie czerwonej herbaty może przynieść wiele korzyści dla ciała i ducha.
Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma herbata Pu-erh, jak ją parzyć, by je w pełni wykorzystać i po które jej gatunki warto sięgać.
Pu-erh (chin. 普洱茶, pǔ’ěr chá) – gatunek herbaty, w Polsce zaliczany do herbat czerwonych (w Chinach zaś do czarnych, gdyż Chińczycy dzielą herbaty według koloru naparu, a nie suszu, jak Europejczycy), uprawiany w Chinach. Herbaty czerwone Pu erh sypane na wagę w super cenie, sklep ZielonyBazar. Obie posiadają bardzo cenne właściwości i wykazują dobroczynny wpływ na nasz organizm. W ofercie sklepu online Tea Club znajduje się czerwona herbata Pu-erh wysokiej jakości.
Pierwotnie czerwoną herbatą mógł raczyć się wyłącznie cesarz, a jej produkcja była bardzo ograniczona. Ma ono 32m wysokości i ponad metr średnicy. To właśnie z jego liści wytwarza się doskonałej jakości herbaty czerwone. Poleca się jej picie szczególnie osobom dbającym o sylwetkę. Kompozycja: Pu-erh, mango, kwiat i skórka pomarańczy, aromat.
W Chinach Pu-erh jest czarną herbatą. Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka czerwonej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 1ml). Temperatura parzenia wynosi 96°C.
Jeżeli Twój klient jest smakoszem herbaty i popija ją nie tylko jako dodatek do śniadania, ale również w trakcie popołudniowego relaksu, powinieneś sprawdzić, czym może go zaskoczyć herbata czerwona, zwana post-fermentowaną, oferowana przez naszą hurtownię. Ten rodzaj herbaty wywodzi się z Chin i. Proces przerwanej w danym momencie fermentacji sprawia, że czerwona herbata pu erh zawiera więcej enzymów oraz polifenoli. Te ostatnie wpływają na regulację wydzielania żółci, ułatwiają procesy trawienne, jak i sprzyjają przemianie tłuszczów w energię. To bardzo ważne dla osób, które nie potrafią sobie odmówić obfitych i tłustych posiłków.
Pijąc czerwoną herbatę pu erh bezpośrednio po takim daniu, sprawimy, że tłuszcze wchłaniane są w znacznie mniej skomplikowanej.
Z początku może się wydawać zbyt ziemista, a zapach nie jest słodki, można jednak – i z całą pewnością warto – docenić jej zalety. Dostęp do niej miał jedynie sam cesarz, a sposoby jej produkcji otoczone były tajemnicą. Herbata pu-erh – napój chińskich cesarzy. Tak twierdzą francuscy lekarze, którzy postanowili przetestować jej skuteczność działania osobiście.
Pili Pu-Erh po spożyciu więcej niż symbolicznej lampki szampana. Wyniki badań wykazały, że po dwu godzinach poziom alkoholu obniżył się o promila. Proponowana dawka to łyżeczka na filiżankę.
Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Ojczyzną Pu-Erh jest region Pu’er w prowincji Junnan na południu Chin i tak się nazywały wszystkie rodzaje sypanej herbaty tam wyprodukowane. Dobra czerwona herbata ma lekko piwniczy zapach, ale nie może cuchnąć pleśnią. Zasadniczo im herbata czerwona droższa, tym lepsza. Pu Erh czerwona herbata.
Rzadko są odstępstwa od tej zasady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.