Przygotuj gęstsze ciasto naleśnikowe i zamocz oczyszczone płatki. W ten sposób smaż na głębokim oleju przez około minutę do zbrązowienia. Zwana też kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych.
Lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana również dla małych dzieci. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i Boraz beta karoten.
Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta. Potrawy z cukinii - cukinia przepisy Pomysły na potrawy z cukinii to temat szeroki i zdecydowanie warty dalszego eksplorowania. NAJLEPSZE PRZEPISY Z CUKINII. Zebrałam dla Was wszystkie moje przepisy w jednym miejscu dzięki czemu w sezonie na cuknie bez problemu wyczarujecie coś pysznego. Zobacz cukinię w odsłonach w naszej galerii!
Dodane przez dulas w: Tylko o kuchni. Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Sprawdź przepisy na weki z cukinii.
Tworzymy ją z pasją dla tych, którzy tak jak my, kochają gotować i piec. To jedno z najbardziej wdzięcznych warzyw, jakie znam - pyszne i delikatne. Najlepsze przepisy na cukinię.
Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Makaron z cukinią Makaron z cukinią to jest to!
Proste dania są najlepsze. Cukinia, najlepsze przepisy. Teraz gdy młode cukinie o miękkiej skórze dostępne są przez cały rok, makaron z cukinią może powstać praktycznie w każdym miesiącu. Można ją przyrządzać na dziesiątki sposobów: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować, dodawać do ciast (!), a także marynować. Na większej patelni na oliwie zeszklić a następnie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony w kosteczkę boczek (ok. minut co chwilę mieszając).
Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a także zawiera błonnik. To warzywo ma właściwości dietetyczne, zawiera witaminy A, C oraz pierwiastki – potas, żelazo, magnez. Szybkie, łatwe i sprawdzone przepisy kulinarne.
Placki z cukinii znają chyba wszyscy. Dzisiaj przedstawiam moją ostatnią wersję.
Wykorzystałam żółtą odmianę i dodałam sporo czosnku, koperku oraz koniecznie parmezan, który świetnie doprawia placki. Jej wielkość i kolor zależna jest od występującej odmiany, zazwyczaj przypomina ogromne ogórki. CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM - pyszna i zdrowa :) Polecam!
Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Warto ją jeść szczególnie wtedy, kiedy trwa sezon na świeże warzywa. Ten przepis po raz pierwszy został opublikowany w mojej książce pt.
Od tego czasu zrobił prawdziwą furorę! Od lat jest systematycznie powielany i publikowany na mediach społecznościowych, przekazywany z rąk do rąk w rodzinach i między przyjaciółmi, a w wielu domach zadomowił się na dobre. Krzaczki cukinii coraz bardziej obradzają, więc jest możliwość żeby wykorzystywać te warzywa w kuchni. Przetwory z cukinii mają wiele składników odżywczych i są bardzo smaczne.
Przepis na Zapiekanka z cukinią. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, szczególnie wtedy, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii: marynowaną cukinię, zimową sałatkę z papryką i cukinią oraz cukinię w pomidorach.
Jeżeli cukinie są małe lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na minut. Smakują świetnie na słodko, słono, i kwaśno, doskonale też komponują się z innymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.