Kroki wykonania: Ugotować podroby (serduszka, żołądki, skrzydełka lub szyjki drobiowe). Wyjąć, gdy zmięknie, a do gotującego się wywaru dodać kaszę, starte na grubej tarce warzywa, sól, pieprz, przyprawę do zup. KRUPNIK Z KASZĄ GRYCZANĄ – tradycyjna zupa, bardzo pożywna i szybka w przygotowaniu. Trzydzieści minut i gotowa. Jak każda zupa smakuje także następnego dnia po podgrzaniu.
Sprawdźcie sami;) Składniki oraz szczegółowy przepis podaję poniżej:) Wypróbuj i podziel się Twoją opinią!
A oto filmik jak przygotować prosty i pyszny krupnik z kaszą gryczaną i ziemniakami:) Zapraszam do obejrzenia! Zupa jarzynowa z kaszą gryczaną. W garczku gotujemy około wody czekamy aż się zagotuje. W między czasie kroimy pierś z kurczaka i kiełbasę w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, pieczarki obieramy.
Marchew kroimy w plasterki, pietruszkę i ziemniaki w kostkę, a pieczarki w paski. Okazało się, że krupnik z kaszą gryczaną łamaną jest tak samo dobry jak ten z kaszą owsianą bezglutenową, kaszą jaglaną, ryżem, komosą, kaszą niepalną gryczaną. Trzeba po prostu dostosować smak zupy za pomocą kaszy i jej konsystencję do swoich preferencji smakowych i możliwości dietetycznych.
Dzisiaj zrobiłam na obiad smaczną zupę z kaszą gryczaną lub można ją nazwać krupnikiem z kaszą gryczaną.
Pikantna, meksykańska zupa z kaszą gryczaną , to świetny pomysł na obiad w upalny dzień. Pikantne dania sprawią, że będzie nam nieco chłodniej. Kasza gryczana dodatkowo wzbogaci naszą zupę i sprawi, że będzie bardziej pożywna.
A ukoronowaniem tego wszystkiego jest niesamowity smak, którego długo nie zapomnimy. Tuż po tym, jak zupa zacznie się gotować, dodajemy do niej kaszę gryczaną i gotujemy ok. Pod koniec gotowania wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy, przyprawiamy solą i pieprzem sprawdzając smak zupy. Rozlewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Dodane przez Annuar w: Tylko o kuchni.
Jadłam ostatnio w Krakowie pyszną potrawę: kaszę gryczaną zapiekaną w piecu. Jeśli chcesz trochę schudnąć lub więcej ćwiczyć to polecam właśnie kaszę gryczaną, ponieważ nie musisz jej dużo jeść, aby czuć się syto przez dłuższy okres czasu. Gotowana kasza gryczana jest wspaniała do każdego dania z wołowiną. Przepis na tę pyszną zupę grzybową z białą kaszą gryczaną to prosty i sprawdzony pomysł na smakowite i sycące danie. Podobnie jest z kaszą gryczaną.
Nie wszyscy ją lubią, jeśli więc macie wątpliwości, możecie wybrać zamiast tradycyjnej kaszy gryczanej palonej, kaszę gryczaną białą (niepaloną). Z podanej ilości składników przygotujecie porcje zupy. Inna wersja krupniku :) Nawiasem mówiąc moja ulubiona! Składniki: skrzydełka ziemniaki marchewka pietruszka cebula liść laurowy ziele angielskie kostki drobiowe pół szklanki kaszy gryczanej siekana pietruszka Sposób przygotowania: 1. Szukasz co można zrobić z kaszy gryczanej?
Przeglądaj przepisy z kaszą gryczaną.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Bardzo często gości na stołach w wersj. Tarta z kaszy gryczanej. O tym, dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu, przeczytasz w moim wpisie: Czy warto jeść kaszę gryczaną?
Jeśli chodzi natomiast o samą wartość kulinarną gryki to uważam, że z kaszy gryczanej można zrobić po prostu wszystko. Oto zestawienie moich ulubionych, gryczanych tworów. Zobacz przepis na krupnik z kaszy gryczanej!
Kaszę zalej wrzątkiem i zagotuj, odcedź i przelej wodą na sicie. Włóż do garnka z bulionem i ugotuj. Paprykę i pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oleju. Warzywa dodaj do bulionu pod koniec gotowania się kaszy. Następnie połącz z keczupem, dopraw solą i pieprzem.
Jesienna zupa z krem z kurkami i kaszą gryczaną. Pokrojony por poddusić używając do tego dwóch łyżek masła do momentu aż por zmięknie i zostanie przypieczony. W bulionie ugotować ziemniaki.
Dodać połowę kurek oraz przygotowany por. Początkowo dzieci dziwiły się, co to za nowe ziarenka. Potem odkryły, że to kasza gryczana, a nie brązowy ryż. Ale gdy spróbowały, że taka zupa z gryką smakuje identycznie, jak z ryżem, bez kłopotu zaakceptowały zmianę.
Nie marudzi nawet glutenowy Daniel, który na kaszę gryczaną ma wyjątkowo długie zęby. Z kaszy gryczanej niepalonej można wyczarować prawdziwe pyszności, które szybko podbiją kubki smakowe. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy kaszę gryczaną i ponownie zagotowujemy - doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany i słodką papryką, solą ziołową.
Wydawać by się mogło dość nietypowa zupa mleczna, ale ugotowana kasza gryczana i ziemniak zalane ciepłym,słodkim mlekiem to naprawdę smakowite i pożywne połączenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.