Ocet winny – właściwości zdrowotne. W większości przypadków traktujemy ocet jedynie jako dodatek do dań lub zaprawę do marynowania grzybów czy warzyw. Mało kto, wie jak cenne właściwości dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu ma ocet.
Poza tym ma także liczne właściwości zdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto stosować ocet winny w kuchni. Stosowanie octu jabłkowego ma jeszcze szereg innych pozytywnych właściwości zdrowotnych np.
Kupując ocet winny, powinniśmy wybrać produkt, na którym wyraźnie jest zaznaczone, że zawiera żywą matkę. W rzeczywistości, Hipokrates (ojciec medycyny) używał tego octu już około 4lat p. Biały ocet winny jest idealnym dodatkiem do surówek, sałatek oraz dań rybnych. Z kolei czerwony wykorzystuje się do marynowania mięs.
Ma właściwości bakteriobójcze, wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Woda z octem jabłkowym pita na czczo może zapobiegać zaparciom. Ocet jabłkowy z wodą stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i pomaga w niestrawności. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym rozcieńczony ocet jabłkowy może służyć jako naturalny dezodorant i tonik do twarzy.
Pierwsze wzmianki o nim znajdują się w Starym Testamencie. Starożytni mieszkańcy Bliskiego Wschodu wyrabiali ocet z wina z winogron, granatów, daktyli i fig. Stosowano go powszechnie jako przyprawę do potraw, a także jako środek marynujący i konserwujący inne produkty spożywcze. Powstaje w wyniku fermentacji winogron, których kolor decyduje o jego późniejszej barwie. Jak powstaje ocet winny?
Wykorzystywany jest jako środek spożywczy, kosmetyczny i nie rzadko jako środek leczniczy. Obok opowiastek są już dostępne konkretne badania na ten temat i o. Ilość korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania octu jabłkowego jest większa niż w przypadku picia octu winnego, balsamicznego lub spirytusowego. Ocet ma długą historię stosowania jako środek dezynfekujący i naturalny konserwant żywności. Najlepsze zdrowotne właściwości zastosowania octu jabłkowego zaobserwowano u pacjentów z cukrzycą typu drugiego. Wynika to z jego kwasowego odczyny, który niejako dezynfekuje nasz układ pokarmowy pozbywając się zbędnych produktów przemiany materii oraz szkodliwych bakterii.
Stosowany w celu zwiększenia odporności na infekcje, pobudzenia krążenia czy oczyszczenia wątroby. Przeprowadzone badania potwierdziły, że działa antybakteryjnie, obniża poziom glukozy we krwi i może pomagać w odchudzaniu. Oczywiście najlepszą opcją jest przygotowanie octu samodzielnie.
Dostępny jest również w sklepach. Często podkreśla się właściwości lecznicze i pro zdrowotne octu jabłkowego. Już starożytni wiedzieli, że ma on również cenne właściwości zdrowotne. Hipokrates zalecał stosowanie kwasu octowego jako remedium na wiele popularnych chorób i dolegliwości.
To ocet i to ocet, po co aż tyle rodzajów? Przede wszystkim podczas procesów w których powstaje ocet do roztworu przechodzą związki czynne. Bardzo ładnie do roztworu przechodzą związki fenolowe, kwasy organiczne. Ocet balsamiczny – uzdrawiające właściwości.
O zdrowotnych właściwościach octu balsamicznego wiedziano już w średniowieczu, kiedy to traktowany był jako środek leczniczy. Od tego czasu na stałe gości w kuchni polskich rodzin. Przekonaj się, jakie zdrowotne właściwości wykazuje ocet balsamiczny. Dowody historyczne wskazują na to, że prozdrowotne właściwości octu jabłkowego były znane już Babilończykom 0lat przed naszą erą.
Korzyści zdrowotne, które za sobą niesie jego spożycie nie umknęło również Hipokratesowi, który stosował go w leczeniu ran i przypisywał mu zdolności leczenia uporczywego kaszlu. Podobnie jak organiczny olej kokosowy, ocet jabłkowy jest. Ocet jabłkowy, dzięki swojemu głównemu składnikowi jakim jest jabłko, zawdzięcza szereg cennych właściwości oraz stanowi źródło wielu składników odżywczych. W jego skład wchodzą między innymi związki mineralne takie jak potas , wapń , fluor , chlor , żelazo , miedź , siarka , a także witaminy m. Kupiony w sklepie zwykły bezbarwny ocet nie jest tym co będzie ubogacało dania wraz z jednoczesnym dodaniem im witamin i właściwości zdrowotnych.
Mający wiele z winem wspólnego, ocet winny, ma wiele cennych właściwości. Przyprawa ta stanowi popularny składnik sosów, marynat i deserów. Ponadto wzmacnia jej walory smakowe oraz nadaje potrawom niepowtarzalny aromat.
Dla zadowalających rezultatów odchudzania powinno się przyjmować ocet jabłkowy najlepiej 2-razy dziennie (rano na czczo, przed obiadem oraz przed snem). Sam ocet jabłkowy nie sprawi, że schudniemy. Regularne zażywanie octu jabłkowego w zalecanej ilości ma w zasadzie same właściwości prozdrowotne.
Niemniej jednak regularny nadmiar octu jabłkowego w diecie może powodować następujące skutki: hipoglikemię (dlatego też osoby chore na cukrzycę powinny ustalać włączenie octu jabłkowego do diety ze swoim lekarzem!), obniżenie poziomu potasu oraz erozję szkliwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.