Jednak zdecydowanie za mało osób zna i stosuje tę cudowną roślinkę z rodziny astrowatych, na którą popularnie mówimy “oset”. Dawkowanie ostropestu plamistego różni się od postaci, w jakiej go przyjmujemy. Niezależnie od tego, który sposób wybierzemy należy pamiętać o tym że istotnym elementem kuracji jest systematyczne jego stosowanie.
Ostropest plamisty nasiona można stosować w dwojaki sposób. Dlaczego warto kupować nie zmielone nasiona ostropestu plamistego i jaka jest ich cena.
W Polsce uprawia się go do celów leczniczych na szeroką skalę, ale dotychczas wiedza o tym, jak spożywać ostropest plamisty nie była powszechna i ograniczała się do homeopatów i bioenergoterapeutów. Tagi: co dobrze działa na wątrobę jak jeść ostropest olej ostropestowy olej z ostropestu ostropest plamisty porady Agnieszki Maciąg sylimaryna. Następny wpis Justyna Rychlewska „MA-URI. Dar życia i moc kreacji Poprzedni wpis Dom w podróży O autorze: Agnieszka. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do odtruwania organizmu i stymulowania procesów regeneracji wątroby.
Dowiedz się, kiedy i jak stosować ostropest plamisty. Jak wiadomo, prawidłowa praca wątroby ma bardzo duży wpływ na właściwe przyswajanie jedzenia i trawienie zapasów tłuszczów. Zadbanie o jej prawidłową pracę powinno być priorytetem podczas diety redukcyjnej.
W jakiej postaci jeść oset mleczny? Ekstrakty, tabletki, nalewki. Zaletą tych preparatów jest skoncentrowana dawka sylimaryny (tak jak wspominałam zawartość sylimaryny w owocach ostropestu to zaledwie 2-), a także większa przyswajalność w porównaniu do całych owoców ostropestu. Zaleca dawka to – łyżeczki dziennie, można go podzielić na mniejsze porcję, najwygodniej jest zjeść jedną łyżeczkę ostropestu rano a druga na wieczór.
Spożywając ostropest plamisty należy popić go niewielką ilością wody. Jak jeść ostropest plamisty? Takie wzmacnianie wątroby ziołami bywa wysoce skuteczne.
Najbardziej popularne są nasiona ostropestu. W przypadku ostropestu plamistego najczęściej zażywa się zmielone nasiona. Jednak w przypadku te rośliny można spożywać również liście. Przywykliśmy na niego mówić potocznie „oset” i traktować, jak chwast.
Wielu z nas nie zdaje sobie nawet sprawy, jak wiele ma on właściwości, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Jego stosowanie jest wyjątkowo łatwe, ponieważ nie posiada on właściwie żadnego smaku i można go dodać zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Na rynku jest mnóstwo preparatów na bazie ostropestu plamistego. Charakteryzuje się silnymi właściwościami odtruwającymi organizm, dzięki czemu pośrednio wpływa na prawie wszystkie funkcje ustroju.
Sylimaryna jest słabo rozpuszczalna w wodzie więc ekstrakty i nalewki zawierają jej znacznie więcej niż napary. Najlepsze efekty osiąga się przy dłuższym stosowaniu ostropestu, po około 2-miesiącach.
Około dwóch łyżeczek możemy dodać do jogurtu, owsianki, a nawet posypać nim sałatkę. Znacznie popularniejszą formą są jednak napary. Są one niezwykle skuteczne, wystarczy tylko wiedzieć, jak zażywać ostropest plamisty w tej formie. Nie jest to skomplikowane. Oprócz powyższego, ostropest wpływa regulująco na proces trawienia, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia apetyt.
Tą aktywność możemy przypisać zarówno sylimarynie, jak i związkom goryczkowym, które stymulują układ pokarmowy, które zawiera w sobie ostropest plamisty. Należy mieć na uwadze fakt, iż ostropest jest suplementem diety, a nie lekiem, dlatego łatwo spotkać się z różnym dawkowaniem, w zależności od zaleceń producenta. Zazwyczaj dzienna dawka waha się od do 300mg. Należy wziąć pod uwagę również skutki uboczne przyjmowania. Posiada ona wiele właściwości leczniczych.
Po ostropest należy sięgać, gdy nasza wątroba jest zbyt mocno obciążona – niezdrową dietą, spożywaniem napojów alkoholowym, a także długotrwałym stosowaniem leków. Związki, które tworzą sylimarynę są silnymi antyoksydantami. Te przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do wielu dolegliwości zarówno fizycznych, jak i psychicznych.
Badacze nie są do końca pewni jak działa ten proces. Smak podobny do słonecznika, nieco bardziej oleisty i wyrazisty. Wyczuwalna delikatna nuta zbożowa. Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw.
Bardzo korzystnie na wątrobę wpływają gorzkie produkty, tj. W medycynie ludowej z kolei istotną rolę w tym zakresie odgrywają zioła. W profilaktyce chorób wątroby poleca się zwłaszcza takie rośliny jak: mniszek lekarski, korzeń lukrecji i ostropest plamisty, o którym kilka słów w dalszej części artykułu. Sprawia, że wątroba lepiej funkcjonuje.
Sylimaryna – ma specjalne zdolności dzięki, którym odbudowuje wątrobę, regenerując jej komórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.