Gdy po spożytym posiłku wzrasta stężenie glukozy we krwi, trzustka wydziela insulinę, która stopniowo prowadzi do obniżenia ilości tego cukru we krwi. W sytuacji, gdy ilość wydzielanej insuliny jest zbyt duża mamy do czynienia z hiperinsulinizmem. Synonimem tego terminu jest stosowana częściej – hiperinsulinemia. Hiperinsulinemia i insulinooporność to dwa różne pojęcia. Bardzo często nierozumiane, a przez to ze sobą mylone.
Przyczynia się to do szerzenia nieprawdziwych informacji w internecie, bo ktoś coś tam wie, słyszy, że dzwonią w kościele, ale nie wie w którym.
Rozprowadzana z krwią insulina działa na receptory występujące na powierzchni komórek i pobudza je do metabolizowania glukozy. Co to jest hiperinsulinemia? Przedrostek „hiper” wskazuje nam na nadmiar lub wysoki poziom czegoś, a tym czymś jest tutaj właśnie insulina. Zbyt duża ilość hormonu wytwarzanego przez trzustkę niekiedy prowadzi do rozwoju cukrzycy, a także większego ryzyka pojawienia się chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym choroby wieńcowej.
Wysokie stężenie insuliny niszczy bowiem komórki nabłonka. Często występuje u osób z cukrzycą typu 2. Zjawisko nadmiernego wydzielania insuliny ściśle połączone jest z insulinoopornością. Pozostawiony bez leczenia może doprowadzić do hipoglikemii, czyli obniżonego poziomu glukozy we krwi.
Zbyt intensywne wydzielanie insuliny to także prosta droga do rozwoju cukrzycy typu 2. Co może dziwić, to to, że IR jest jednocześnie ściśle powiązana z nadmierna produkcją hormonu insuliny. Dzieje się tak, gdyż aby zrekompensować niewrażliwość komórek na ten czynnik i obniżyć poziom cukru, trzustka zwiększa produkcję hormonu. Zwiększona produkcja insuliny nie jest obojętna dla organizmu.
Czego unikać, a co można spożyć raz na jakiś czas mając hiperinsulinemię? Ale co z naszą odrzuconą przez receptory insuliną, która trzyma się za rączki z glukozą? I w tym momencie część z was tyje. Bo komórki tłuszczowe nie pogardzą sobie glukozą.
Gdy proces ten zostanie zaburzony, organizm doświadcza deficytu energetycznego w komórkach, przez co reaguje wzmożonym wydzielaniem insuliny, by dostarczyć glukozę do komórek. Wzrasta poziom insuliny i glukozy we krwi. Hiperglikemia oraz hiperinsulinemia (hiperinsulinizm) prowadzą do cukrzycy typu 2. Nasz organizm czyta to co się dzieje mniej więcej w taki sposób „Glukoza nie znajduje się w komórkach. Brakuje insuliny by otworzyć drzwi.
Trzeba wyprodukować więcej insuliny”. Czy hiperinsulinemia to to samo co insulinooporność? Najważniejszy element samokontroli w cukrzycy.
Samokontrola, tak jak zmiana diety czy regularna aktywność fizyczna stanowi nieodłączny element leczenia cukrzyca.
PCO no i oczywiście nadwadze słyszałam, tak o insulinoodporności i hiperinsulinemi to pierwsz raz słyszę! Co więcej, często jest tak, że po 2ch godzinach od spożycia poziom ten wcale nie spada, ale wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie. Insulinooporność a hiperinsulinemia. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ jak sama nazwa choroby wskazuje, komórki ciała stały się oporne, niewrażliwe na działanie hormonu.
Gdy organizm zbyt słabo reaguje na prawidłowe ilości insuliny, zaczyna produkować ten hormon w coraz większych ilościach, co może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2. Organizm szybko to wyłapuje i chcąc nadrobić „niesprawność. Hiperamonemia – zaburzenie metaboliczne charakteryzujące się zwiększonym ponad dopuszczalny poziom stężeniem amoniaku w surowicy krwi. W zależności od przyczyny wyróżnia się hiperamonemię pierwotną i wtórną. Hiperamonemia pierwotna jest spowodowana wrodzonymi błędami metabolizmu, które polegają na braku lub zmniejszeniu aktywności enzymów działających w cyklu mocznikowym. Też mam hiperinsulinemie.
Myślę że to nie ma zbytniej różnicy co do jedzenia bo gdyby tak było to by mówili co trzeba jeść a co nie można (mi też nic nie mówili). Ja na niej jade i jak widać na pasku jest całkiem skuteczna. Jest to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, hormonu który jest odpowiedzialny za regulowanie stężenia glukozy. W takiej sytuacji poziom glukozy przyjmuje niepoprawne wartości.
A to z kolei może prowadzić do cukrzycy. Jogger wybacz moja niewiedzę - co to jest hiperinsulinemia? Czy kopenhaska jest wskazana? Hyperinsulinemia is often associated with type diabetes, but it isn’t diabetes as such.
When a person has hyperinsulinemia they have a problem controlling blood sugar, meaning that the pancreas has to secrete larger amounts of insulin to keep blood sugar at a normal level.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.