Nazwa pochodzi od korzeni drzewa, które w smaku są zbliżone do chrzanu. Charakteryzuje się ogromną ilością witamin i składników mineralnych. Drzewo moringa i preparaty na jego bazie znajdują zastosowanie w kuchni. Liście, które smakiem przypominają rzeżuchę, można stosować jako zamiennik szpinaku.
Ususzone i zmielone, w formie sproszkowanej, są dodatkiem do zup, sałatek, koktajli, a nawet jogurtów. Bywa nazywana także drzewem długiego życia lub cudownym drzewem, ponieważ uchodzi za roślinę niezwykle wartościową i zdrową. Nie bez przyczyny została zaliczona do grupy superżywności – czyli tzw. Pod nazwą moringa kryje się roślina zaliczana do super żywności.
W zasadzie moringa jest drzewem rosnącym u podnóży Himalajów. Powietrze i ziemia nie są tam tak zanieczyszczone jak w większości innych miejsc na ziemi, ze względu na utrudniony dostęp oraz warunki klimatyczne. Jest również nazywany drzewem chrzanowym, ze względu na charakterystyczny aromat jego korzeni. Moringa – cudowne drzewo.
Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Pochodząca z Indii roślina od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Ze względu na wiele właściwości leczniczych zyskała nawet nazwę cudownego drzewa lub drzewa życia. Ma smukły pokrój i przewieszające się gałązki.
Kremowobiałe kwiaty zebrane są w wiechy. Nasiona z trzema skrzydełkami. Drzewo rośnie przede wszystkim w suchych i piaszczystych rejonach. Podobnie jak sukulenty, drzewo moringa może przetrwać także w wtedy, gdy brakuje wody lub gdy gleba jest jałowa.
Najlepszy klimat do hodowli moringa jest na Hawajach, skąd pochodzi większość produktów dostępnych w handlu. Największe okazy osiągają nawet do metrów wysokości. Aktualnie wyróżnia się odmian moringi, z czego najbardziej rozpoznawalna jest moringa olejodajna, która charakteryzuje się bogactwem składników mineralnych oraz witamin. Jedną z nich jest „cudowne drzewo” („miricle tree”) czy „drzewo życia” („tree of life”), drumstick tree, horseradish tree, ben, Nébéday.
Nazwę zawdzięcza swoim mega odżywczym właściwościom, o których napiszę dalej. Owoce, jakie wydaj drzewo są zielone o wydłużonym i żebrowanym kształcie, są spożywane dopiero po wcześniejszej obróbce termicznej (najczęściej ugotowaniu). Liście i olej moringa to znane postacie drzewa chrzanowego. Ma ono liczne właściwości lecznicze.
Sprawdza się również przy zatruciach metalami ciężkimi i bakterią Helicobacter Pylori. Ze względu na naturalny obszar występowania roślina ta jest odporna na suszę i potrafi wytrzymać nawet bardzo wysokie temperatury. Została zakwalifikowana do grupy tzw. Podstawowe informacje na temat moringa. Wysokość moringi, która występuje na trzech kontynentach - w Azji, Ameryce Południowej oraz Afryce, dochodzi do metrów.
Udomowione także w innych krajach Azji, w Afryce i Ameryce Południowej. Korzenie, liście, kwiaty i kora używane są w medycynie ludowej przy schorzeniach układu pokarmowego i odpornościowego. Nie tak dawno temu do Europy zaczęto sprowadzać nasiona moringa.
W EU niestety nie jest to roślina uznawana jako spożywcza a jest jedynie sprzedawana tylko jako roslina ozdobna. Dzięki tym cechom produkty z drzewa życia wykorzystywane są w Afryce przez najbiedniejszą ludność, uzupełniając ubogą dietę. Eko-drzewo Jedną z absolutnie unikatowych cech drzewa moringa jest to, że każda jego część może zostać wykorzystana.
Dla Europejczyków jest to kwestia egzotyczna,natomiast w Indiach, Arabii i Afryce zioło jest poprostu zwyczajne. Wysokie drzewo zapewnia lokalnym mieszkańcom nie tylko jadalne kwiaty, owoce, liście i korzenie, z jego kory są produkowane także liny. W medycynie ludowej różne jego elementy stosowane są od dawna w walce z przypadłościami takimi jak: wągry, anemia, stany lękowe czy cholera.
Każda jego część jest użyteczna. Znajduje zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce. W medycynie może pochwalić się naprawdę imponującym składem odżywczym, dzięki czemu należy do grupy tzw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.