piątek, 15 maja 2015

Nasiona moringa

Moringa oleifera, drzewo cudów. Nasiona gotowane są jak groch lub palone jak orzechy. Z nasion otrzymuje się również jadalny olej, wykorzystywany do produkcji, farb mydła i biopaliwa. Po ekstrakcji oleju, sproszkowane resztki nasion mogą oczyszczać wodę.


Dostarcza pożywienie, leki a jej nasiona potrafią oczyścić wodę. Pozostawiamy je w ciepłym, słonecznym miejscu, pod przykryciem.

Należy zapewnić wilgotność bez nadmiaru wody. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących! Kup nasiona moringa na Allegro - Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.


Młode nasiona przyrządza się podobnie jak groszek a dojrzałe, po uprażeniu, spożywa jak orzechy. W kuchni indyjskiej młode strąki są używane jako warzywo, w smaku podobne są do szparagów. Istotnym jest, że w drzewie życia jest razy więcej witaminy A, niż w marchewce.

Doniczki ustawić na czarnym plastikowym worku na śmieci, aby utrzymać ciepło, aż nasiona zakiełkują. Podlewać z umiarem codziennie przez ok. Woda nie może się przelewać! Wzrost zależy od słonecznych dni. Wywodzi się z państw południowoazjatyckich – jego nasiona są od lat wykorzystywane w Indiach, Pakistanie i Nepalu.


Dzięki naszym produktom zadbasz o zdrowie swoje i swoich bliskich. Sprawdź ten i inne nasze produkty na natvita. Sproszkowane liście moringa to źródło wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka.


Ponadto - zwierają naturalny błonnik. Dla porównania: moringa zwiera razy więcej witaminy A niż marchew, razy więcej potasu niż banan, razy więcej wapnia niż mleko. Skład proszku moringa został dokładnie przebadany. Właściwie wszystkie części tego drzewa, które nazywa się też drzewem chrzanowym, są jadalne.


Mówi się, że można za jej pomocą wyleczyć nawet 3różnych chorób. Moc antyoksydantów – działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Oxygen Radical Absorbance. W tradycyjnej medycynie wykorzystuje się korzenie moringa, a także liście i nasiona.


Roślina potrafi znacznie więcej. Najczęściej spożywane są liście, ponieważ zawierają dużą ilość witamin, takich jak C, A, i B.

Liście mogą być gotowane jak szpinak, można je też suszyć i używać do gotowania zupy. Młode strąki po ugotowaniu smakują mniej więcej jak szparagi. Kiedy dojrzeją i zbrązowieją, wykorzystuje się ich nasiona, gotując jak groch lub prażąc jak orzeszki ziemne. Drzewo to jest bardzo odporne na suszę.


Występuje również w innych krajach Azji, Ameryce Południowej i Afryce - jako udomowiona roślina. Niemal każda część moringi znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Charakteryzuje się ogromną ilością witamin i składników mineralnych.


Dzisiaj występuje także w pozostałych krajach Azji, w Ameryce Południowej oraz w Afryce. Składniki: Pocięte liście moringa charakteryzują się wysoką zawartością niezbędnych aminokwasów, przeciwutleniaczy, błonnika, salwesterolu oraz białka. Pod względem zawartości składników odżywczych przodują liście, które mogą stanowić bazę do przygotowania naparu lub dodatek do potraw. Produkowany jest z liści drzewa.


Smak delikatny, ziemisty, neutralny. Bez konserwantów, bez siarki, bez oleju. Do bezpośredniej konsumpcji lub przygotowania dań.


Naukowcy odkryli, że kiedy wysuszy się nasiona drzewa, rozgniecie je na proszek i doda do wody, to zawarte w nich białka o dodatnim ładunku przyciągają szkodliwe bakterie o ujemnym ładunku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty