środa, 6 maja 2015

Sok z natki pietruszki i cytryny

Sok z natki pietruszki i cytryny. Natkę umyć, osuszyć i odkroić twarde łodygi. Cytrynę umyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, oczyścić z pestek. Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i miksujemy stopniowo dolewając zimną wodę mineralną, aż do otrzymania ładnego, zielonego koloru.


Sok podajemy dobrze schłodzony.

Bardzo mocno zielony sok z natki pietruszki jest źródłem ogromnej ilości witaminy C. Ma charakterystyczny smak, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom natki pietruszki, a w moim domu zawsze kojarzył nam się z sokiem z kiwi. Te same proporcje można wykorzystać, przygotowując inny sok: z mięty (będzie bardzo podobny do mojego mojito), melisy czy młodej pokrzywy. Napój przygotowany z natki pietruszki, cytryny i wody, z powodzeniem jest stosowany, jako spalacz kalorii. Dodatkowo zaopatruje organizm w minerały i witaminy. Pij go na czczo, a w ciągu zaledwie dni możesz zmniejszyć swoją wagę o około kilogramy.


W smaku koktajl jest bardzo dobry, smak cytryny zmienia nieco smak pietruszki (to informacja dla tych, co pietruszki nie lubią ;)), co sprawia, że napój jest lekki i orzeźwiający i bardziej owocowy niż warzywny.

Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny i łączymy wszystkie składniki. To dokonały sok szczególnie na zimniejsze miesiące, kiedy potrzebujemy wzmocnienia odporności. Szeroki wybór blenderów Kliknij TUTAJ! Druga wersja to syrop z pietruszki i cytryny. Gotujemy godziny na małym ogniu.


Ponownie gotujemy przez godziny na małym ogniu. Zwykle dla wzbogacenia i urozmaicenia smaku sok z pietruszki miesza się z sokiem z cytryny oraz dodaje do niego inne owoce, np. Natka pietruszki to mała bomba witaminowa, a poza tym niektórzy uważają, że dodaje energii prawie jak kawa. Wspomaga trawienie, wspomaga pracę nerek, zapobiega wzdęciom itd.


Można wymieniać bez końca. W prosty sposób z natki pietruszki wyciśniemy sok - wystarczy dodać wodę, mió cytrynę i zdrowy napój gotowy. Pij sok z cytryny i pietruszki 1-razy w tygodniu. Być może jego smak jest dość specyficzny, jednak pamiętaj, że zawiera on wiele witamin, dodaje energii i zapobiega anemii. Zacznij więc już dzisiaj, a Twoje nerki na pewno będą Ci wdzięczne!


Pierwotnie zrywano ją z wapiennych skał (nazwa pochodzi z łac. petra – skała) i uważano ją za roślinę świętą, która dodaje sił witalnych i wzmacnia cały.

Pietruszka znana była już w starożytności. Dla urozmaicenia smaku i dodatkowych właściwości do natki dodaje się również owoce i inne warzywa. Komponuje się idealnie z sokiem z cytryny oraz jabłkiem.


Natkę pietruszki dokładnie myję i osuszam. Do wysokiego pojemnika wrzucam listki natki pietruszki, dodaję miód i sok z cytryny. Miksuję za pomocą blendera przez chwilę, po czym stopniowo dolewam zimną wodę mineralną, aż do otrzymania ładnego, zielonego koloru.


Będąc na pokazach sławnego Thermomixera miałem okazję nieraz spróbować tego cuda. Wodę wlewam do garnuszka, dodaję natkę pietruszki i gotuję minut. Odstawiam i czekam aż lekko przestygnie. Przecedzam i przelewam do dzbanuszka. Słodzę miodem i doprawiam do smaku sokiem z cytryny.


Do zimnego kuskus dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Ja do przepisów z pietruszki dodalabym jeszcze koktajl pietruszkowy: pęczek pietruszki, sok z wycisnietej cytryny, duża łyżka miodu, odrobina świeżego imbiru, dobrej jakości woda – wszystko zmiksowane kilka minut w. Przygotowanie koktajlu z pietruszki jest bardzo proste. Potrzeba zaledwie kilka składników.


Przygotuj duży pęczek świeżej natki, cytrynę, mały ogórek lub średniej wielkości zieloną paprykę i szklankę wody. Warzywa posiekaj i połącz za pomocą blendera, dodaj sok z cytryny i wodę, a następnie ponownie zmiksuj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty